Ve vedení evropských firem přibydou ženy

Ve vedení evropských firem přibydou ženy
Autorka: Aneta Zachová

Pixabay

Společnosti s vyrovnaným podílem ženských a mužských zaměstnanců dosahují lepších finančních výsledků než ty, ve kterých dominuje jedno pohlaví. Upozorňuje na to studie společnosti Gallup, která zkoumala situaci v 800 firmách obchodujících v pohostinství a maloobchodě.

Není žádným tajemstvím, že ženy mají rozdílné názory a pohledy na svět než muži. A je to správně. Diverzita názorů je totiž hnacím motorem moderní společnosti. Výhodná je i v byznysovém prostředí, kde rozmanitost pohledů umožňuje firmám přijímat lepší a lukrativnější rozhodnutí. Klíčové je proto nejen zastoupení žen v politice či veřejném prostoru, ale také v byznyse a jeho vrcholných pozicích. 

Při pohledu do nejvýše postavených kanceláří 500 největších nadnárodních korporací lze ale potkat ženy jen zřídkakdy, zastoupení žen v jejich vedení je podle dat Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) na úrovni pouhých 16 procent. 

Evropské statistiky jsou jen mírně pozitivnější. Ve vedení místních firem je 30 procent žen, na ředitelských pozicích pak pouze 8,5 procenta. Napříč evropskými státy ale panují velké rozdíly, například ve Francii je ve vedení firem 45 procent žen, v Estonsku pouhých devět a v Česku 17,2 procenta. 

Statistiky by se mohly již brzy změnit. Evropská unie se totiž dohodla na nové směrnici, podle které by měl podíl žen ve vedení velkých firem činit alespoň 40 procent, případně alespoň 33 procent žen na ředitelských pozicích. Pokud to firmy nebudou dodržovat, členské státy by jim za to měly udělit pokutu.  

„Je jasné, že musíme udělat víc. Pokud se změna neděje přirozeně, je potřeba regulace. Čísla hovoří sama o sobě,“ prohlásila začátkem roku předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Důkazem je i situace ve Francii, která podobná pravidla zavedla již dříve. 

Směrnici Evropská komise navrhla již v roce 2012, přijmout se ji ale podařilo až po deseti letech. 

„Byl nejvyšší čas přijmout závazná opatření. Více žen ve správních radách činí společnosti odolnějšími, inovativnějšími a pomůže změnit struktury na pracovišti, které jsou řízeny shora dolů,“ prohlásila poslankyně Evropského parlamentu Evelyn Regner ze sociálně demokratické frakce.

Kromě samotné kvóty se EU dohodla také na nových pravidlech pro výběrová řízení. Firmy budou muset na požádání kandidátů zveřejnit svá výběrová kritéria a požadavky na kvalifikaci. Pokud budou na pozici ve vedení kandidovat dva lidé různých pohlaví a se stejnými kvalifikacemi, firmy by měly dávat přednost tomu pohlaví, které je v jejich řadách málo zastoupené. 

„Jedním z hlavních úspěchů je transparentnost. Výběrová řízení musí být založena na jasných, předem stanovených kritériích a díky této dohodě budou vybíráni pouze ti nejlepší kandidáti, čímž se zlepší celková kvalita správních rad,“ dodala Regner, která je autorkou pozice Evropského parlamentu k návrhu. 

Nová pravidla by měla začít platit od července 2026. Vztahovat se nebudou na firmy s méně než 250 zaměstnanci.

Další články

Přejít na všechny články