V čele Evropské komise stojí matka sedmi dětí. Evropa je žena, říká von der Leyen

V čele Evropské komise stojí matka sedmi dětí. Evropa je žena, říká von der Leyen

European Union

New York Times ji označily za ženu, která je příliš zbožná pro feministky, ale příliš feministická pro konzervativce. Pracovala jako gynekoložka, je matkou sedmi dětí a jako bývalá ministryně obrany ví téměř vše o stíhačkách. Modlí se před večeří a podporuje adopci homosexuálními páry. Řeč je o historicky první ženě ve vedení Evropské komise Ursule von der Leyen. 

#EvropeIsAWoman. Evropa je žena. Právě to napsala Ursula von der Leyen, historicky první předsedkyně Evropské komise, na svůj Twitter. Uvedla také, že téma rovnosti pohlaví je v jejím srdci a zavázala se k zajištění genderově vyrovnané Evropské komise. 

„Od roku 1958 zde bylo 183 komisařů. Žen bylo pouze 35, což je méně než dvacet procent. Zastupujeme polovinu naší populace. Chceme svůj spravedlivý podíl,“ řekla. To se jí povedlo, neboť nyní ženy v Evropské komisi zaujímají polovinu. 

Také se rozhodla posílit úlohu Evropské unie v boji proti genderově podmíněnému násilí. Podpořila dlouhodobý požadavek Evropského parlamentu, aby se EU připojila k Úmluvě Rady Evropy o prevenci a boji proti násilí na ženách, tzv. Istanbulské úmluvě. Rovněž navrhla, aby se násilí na ženách přidalo na seznam trestných činů Evropské unie definovaných ve smlouvách.

Péče o děti není jen ženská práce

Von der Leyen lze zařadit mezi nejúspěšnější německé političky. Někteří dokonce tipovali, že se stane nástupkyní kancléřky Angely Merkelové nebo generální tajemnicí NATO. 

Jako ministryni pro rodinu se jí podařilo prosadit to, o čem se jiní v Německu ani neodvážili mluvit – zákony, které jasně stanovily, že výchova dítěte je úkolem otců stejně jako matek. Přejmenovala mateřskou dovolenou na rodičovskou dovolenou a ukázala tak, že výchova dětí není jen záležitostí žen. Také se snažila začlenit muže do péče o děti, aby se ženy nemusely rozhodovat mezi kariérou a rodinou, neboť v Německu, stejně jako v České republice, leží výchova dětí stále spíše na bedrech žen. 

Von der Leyen je pracující matkou sedmi dětí a snaží se bořit mýty o tom, že žena patří za plotnu. Server Politico psal, že ji mnozí kritizovali za to, že je „feministkou pro privilegované“, neboť má k dispozici chůvu. Často se musela ospravedlňovat, že spojila náročnou práci s tím, že je matkou sedmi dětí. „Proč měla sedm dětí, když nikdy není doma?“ kritizovala ji například Doris Schröder-Köpf, bývalá manželka bývalého kancléře Gerharda Schrödera, uvedl server New York Times

První žena na ministerstvu obrany

Ursula von der Leyen se narodila se 8. října 1958 v Bruselu, kde žila až do svých 13 let. Díky tomu má skvělou francouzštinu, kterou uhranula i francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. 

Její otec byl Ernst Albrecht, významný politik CDU a dlouholetý ministerský předseda země Dolní Sasko. Vystudovala ekonomii a medicínu. Před vstupem do politiky pracovala jako lékařka a ve výzkumu. 

Členkou CDU je od roku 1990. V letech 2003 až 2005 byla poslankyní dolnosaského sněmu a ministryní zemské vlády. V letech 2009 až 2013 byla ministryní práce a sociálních věcí, v letech 2005 až 2009 byla v první vládě Angely Merkel ministryní pro rodinu, seniory, ženy a mládež.

Jako první žena v Německu usedla do funkce ministryně obrany, ve které čelila několika vypjatým situacím, například ohledně sporu s Tureckem nebo při uprchlické krizi). „Je to naše nejslabší ministryně. To zřejmě stačí k tomu, aby se stala předsedkyní Komise,“ povzdychl si Martin Schulz, bývalý předseda Evropského parlamentu, který v roce 2017 dovedl německé sociální demokraty k porážce.

Von der Leyen však ukázala, že slabost nepatří mezi její vlastnosti. Evropskou unii provedla pandemií covidu-19 a postavila se i do čela reakce EU na ruskou agresi vůči Ukrajině. Do válkou zmítané země se osobně několikrát vypravila, aby vyjádřila místním lidem podporu.

Další články

Přejít na všechny články