Syndrom včelí královny: když žena šikanuje ženu

Syndrom včelí královny: když žena šikanuje ženu

Pixabay

Šikana v zaměstnání je bohužel stále více se objevující jev. To, že se jedná o projev častý, však neznamená, že by šikana měla být normou. Stále více žen čelí šikaně a nevybíravému chování, a to nejen od mužů, ale i od svých ženských kolegyň. 

Ženy šikanují ženy více než muži

Podle různých studií se s různou formou urážek na pracovišti či šikanou ze strany kolegyň setkalo 70-80 % žen, jedná se tedy o velmi rozšířený problém. Studie navíc dokázaly, že ženy, jejichž nadřízenou je žena, čelí mnohem intenzivnější šikaně a ponižování. Některé ženy uvedly, že v důsledku šikany měly následné problémy s kariérním postupem.

Stále více žen je nějakým způsobem uráženo, či dokonce omezováno nejen svými mužskými kolegy, ale i úspěšnějšími kolegyněmi. Poznávají tak na vlastní kůži, jak se projevuje tzv. syndrom včelí královny. Ten se projevuje chováním, kdy ženy, většinou v nadřízených nebo vyšších pozicích, záměrně snižují a podkopávají autoritu jiných žen. V některých případech využívají včelí královny svoji pozici také k manipulaci. 

Proč se žena stává včelí královnou?

Je pochopitelné, že ženy bojují o to, aby je muži uznávali jako sobě rovné a aby měly své zastoupení na vyšších pozicích. Často se ale děje, že žena ve vyšší pozici začne uplatňovat agresivní způsob vedení. Ve snaze zapadnout a svou pozici si udržet často zapomíná na sociální inteligenci. Emoční stránka se vytrácí společně se snahou o adaptaci do spíše mužského prostředí, který na vyšších pozicích stále ještě převládá.

Mnoho žen nabývá dojmu, že přátelské vystupování je známkou slabosti a neschopnosti, což je velmi často podpořeno tlakem okolí, které ženám naznačuje, aby se chovaly agresivněji. Pokud se chovají vstřícně a přátelsky, mohou být mužskými kolegy zesměšňovány a přehlíženy. 

Proto mají nutkání mužům dokázat, že své pozice dosáhly oprávněně a že jsou na rozdíl od ostatních žen něčím výjimečné. Často se považují za nadřazené a úspěšnější osobnosti v porovnání s ostatními ženami. 

Když obavy vystřídá šikana

Včelí královny mají často velké nadšení pro práci, ale mají také velké obavy, pramenící zejména z nejistoty a ohrožení. Tyto obavy se následně promítnou do toxického chování.  A tak využívá včelí královna svých schopností nikoli v pomoci ostatním a jejich motivaci, ale k šikaně. Dává tím ženám najevo, že nemají na to, aby byly povýšeny a nedejbože ji v jakémkoli ohledu nahradily. Včelí královna často přezírá, znevažuje práci ostatních nebo ji vydává za svou a sama sebe vyzdvihuje, kde může. Může také úmyslně izolovat své ženské podřízené od informací nebo jim sdělovat informace neúplné či mylné. Proč? Aby jim následně vyčetla nepozornost a nesoustředěnost. 

Úspěšné ženy nechtějí být jedněmi z mnoha úspěšných žen

A není proto divu, že se snaží jiným talentovaným, nadaným a kompetentním ženám zabránit v jakémkoli pracovním postupu, zatímco mužské kolegy často podporují. Mají pocit, že když jiné ženy kolem nich vyrostou, bude se na ně nahlížet jako na méněcenné. Takové chování může mít bezesporu vliv nejen na kariéru těchto žen, ale i na celou organizaci. Řada firem bohužel tento problém ignoruje, což může vést k vyšší fluktuaci zaměstnanců, snižování produktivity nebo k vyšším nákladům na zdravotní péči.

Jak se nedostat do úlu

Jedním z receptů na zvýšení počtu úspěšných žen v organizaci je vypořádání se s problémem včelích královen. Nedělat nic určitě není nejvhodnější řešení. Včelí královna totiž může způsobit, že o mnoho schopných a kompetentních žen prostě přijdete.

Každý člověk si zaslouží pracovat v bezpečném, zdravém a podnětném prostředí. A každý si také zaslouží šéfa, který má jen ty nejlepší úmysly, což včelí královna určitě není. 

Pokud jste se sama stala obětí včelí královny, ale i pokud pozorujete její chování spíše z povzdálí, pokuste se najít řešení. Můžete do diskuze zapojit nejen ostatní členy týmu, ale i nadřízené. Nikdy se nevyplácí akceptovat něčí toxické chování kvůli výkonnosti a pracovním kompetencím. To, že včelí královna dělá dobře svou práci, ještě neznamená, že můžete přehlížet její nevybíravé chování. Možná totiž odradí velké množství stejně či více schopných kolegyň, které jen zatím, dle zákonů úlu, neměly šanci vyrůst.

Další články

Přejít na všechny články