Šikana na pracovišti: do konce roku 2023 mají mít všechny firmy nad 50 zaměstnanců vytvořený bezpečný systém pro ohlašování

Šikana na pracovišti: do konce roku 2023 mají mít všechny firmy nad 50 zaměstnanců vytvořený bezpečný systém pro ohlašování

Mobbing či bossing jsou jevy, se kterými se setkala velká část populace a za jejich vznikem může stát téměř cokoli. Nepadla jste šéfům či kolegům do oka? Máte příliš rychlé pracovní tempo, volíte oděv, který se někomu nelíbí nebo jste se jen šéfovi netrefila do jeho preferované barvy tabulky? Důvod se vždycky najde.

Bossing je formou šikany, které se dopouští nadřízený pracovník. Jaká je definice bossingu a jak ho rozpoznat? Můžete se proti šikaně na pracovišti bránit?

Teror na pracovišti

Pojem mobbing neboli teror na pracovišti je již v našich končinách poměrně známý. Zahrnuje všechny možné formy znepříjemňování života při výkonu práce, ať už se jedná o útok skupiny proti jednotlivci nebo třeba útok nadřízeného proti podřízenému. Za oběť mobbingu se dá oficiálně označit kdokoli, kdo dlouhodobě a opakovaně zažívá šikanu na pracovišti. Velmi často bývá problém mobbing skutečně prokázat, neboť může probíhat skrytě. Člověk, který se šikany dopouští, často jedná vychytrale a dává si pozor na to, aby kolektivu nedal žádnou záminku k odhalení svého jednání.

Proč se to vlastně děje?

Možná přemýšlíte, co vaše kolegy k podobnému jednání vede a proč se k němu uchylují. Motivace a spouštěče tohoto jednání mohou být různé. Může se jednat o závist ze strany kolegů, která se nejčastěji týká vašeho pracovního zařazení, vaší výše mzdy a nebo třeba získání zajímavé zakázky.  Na vině může být i velké množství stresu, deprivace, nebo dokonce psychická porucha. 

Pokud jste ve své práci dobrá, mohou mít vaši kolegové pocit, že přijdou o práci, protože oni tak dobří nejsou. A než aby vyrostli, raději vás poníží.

Když se po vás šéf vozí

Jednou z variant šikany na pracovišti je také bossing, kterého se dopouští na svém podřízeném nadřízený pracovník. Je samozřejmé, že šéf po vás chce, abyste plnila své povinnosti. Pokud vás ale poškozuje před vašimi kolegy, znesnadňuje vám práci, nebo ji dokonce znemožňuje, něco není v pořádku. Šikana ve formě bossingu může vypadat různě, nejčastěji se jedná o snahu poškodit vás před vašimi kolegy nebo vám jakkoli jinak znesnadnit vaši práci. Největším problémem bossingu je to, že se zpravidla v průběhu stupňuje. Jeho vlivem může samozřejmě docházet ke zhoršení vztahů na pracovišti či ztrátě příjemného prostředí pro práci. 

Bossing v praxi

Máte pocit, že si na vás šéf zasedl, ale nejste si jistá, zda se jedná o bossing? Pak si odpovězte na několik následujících otázek: Stává se vám, že to šéf přehání s kontrolou plnění úkolů či kontrolou vaší docházky a neodpustí vám sebemenší malou chybu? Chová se k vám často arogantně,  slovně vás uráží nebo vás zesměšňuje před kolegy? Zadává vám příliš složité úkoly, na které nemáte kvalifikaci nebo jsou nesplnitelné? Musíte dělat neúměrné množství přesčasů a často vám ani neschválí dovolenou nebo ji schválí na termín, který se vám absolutně nehodí? Vydává šéf vaši práci za svou? Brání vám v jakémkoli dialogu s nadřízenými? Vyhrožuje vám často výpovědí?

Pokud jsou vaše odpovědi spíše kladné, měla byste velmi zbystřit. S největší pravděpodobností se totiž jedná o bossing.

Nebezpečí bossingu je v jeho nenápadnosti

Šikana může, zejména zpočátku, vypadat triviálně a někdy až komicky, proto je velmi těžko rozpoznatelná. Lidé, kteří šikanují, ve vás často umí vyvolat dojem, že trpíte stihomamem, všechno jste si jen vsugerovala a chyba je na vaší straně, což vytváří mnoho pochybností.

Naštěstí ale šikana na pracovišti často není tak nenápadná, jak si agresor myslí. Pokud se stanete obětí bossingu, je velmi pravěpodobné, že si něčeho všimnou vaši kolegové, kteří mohou být některým incidentům přítomni.

Jak se bránit?

V první řadě je důležité si uvědomit a přiznat si, že jste obětí mobbingu či bossingu. Vžycky pomůže, pokud si o situaci s někým promluvíte, ať už jsou to vaši blízcí nebo třeba kamarádka. Uleví se vám a také nejspíš přijdete na to, že opravdu netrpíte stihomamem. 

Zkuste mezi kolegy a kolegyněmi najít nějakou spřízněnou duši, která si vás vyslechne. Dost možná u ní naleznete pochopení a psychicky se vám uleví. A nejen to! Možná u kolegů a kolegyň naleznete i zastání. Situace sice může vypadat bezvýchodně, ale pokud vás na řešení problému bude více, můžete ho snáze vyřešit. Pokud najdete kolegy, kteří se nebudou bát postihu, máte napůl vyhráno.

Kolektiv vám nepomohl? Pokud máte odvahu a nechcete, aby někdo další zažíval podobné strasti jako vy, můžete se uchýlit k právním krokům. Bohužel ne vždy se můžete spolehnout na pomoc kolegů. Ne proto, že by nechtěli, dost možná mají jen strach. Ten se může projevit i tak, že nebudou ochotni vypovídat, většinou z obavy ze ztráty zaměstnání nebo následné šikany jejich osoby. Bylo by také poněkud naivní myslet si, že osoba, která za šikanou stojí, se u soudu bez okolků přizná. 

Nevýhodou tohoto postupu je časová i finanční náročnost a také stres plynoucí z toho, že jste se k podobnému kroku odvážila, zatímco stále musíte docházet do práce. 

Právní cesta ale naštěstí není jediným řešením. Dobrou zprávou je, že do konce roku 2023 mají mít všechny firmy nad 50 zaměstnanců vytvořený bezpečný systém pro ohlašování nekalostí na pracovišti, ať už formou fyzické schránky na anonymní vzkazy nebo elektronického anonymního systému nahlašování. Mnoho výzkumů potvrdilo, že možnost anonymních vzkazů pomáhá ke zvýšení spokojenosti zaměstnanců, má vliv na nižší fluktuaci a vytváří příjemnější pracovní prostředí. 

Zdraví máme jen jedno a žádná práce za něj nestojí

Následky mobbingu či bossingu si s sebou můžete nést poměrně dlouho, ať už ve formě psychosomatických příznaků, jakými jsou například bolest hlavy, zvracení, nespavost či deprese,  nebo ve formě sebepoškozování a myšlenek na sebevraždu, nebojte se tedy vyhledat odbornou pomoc. Tu nabízejí různé psychologické poradny nebo neziskové organizace a sdružení. Obrátit se můžete například na Mobbing free institut.

Pokud se rozhodnete pro změnu zaměstnání, krize na trhu práce vám může hrát do karet. V úvahu určitě vezměte to, jestli vás práce baví, jak vám vyhovuje vaše pozice, vaše ohodnocení i kolektiv.  Pokud však se šikanou na pracovišti „nelze nic udělat”, zaměstnavatel si vás pravděpodobně nezaslouží. 

Ať už bude vaše rozhodnutí jakékoli, nezapomeňte, že zdraví máte jen jedno,následky šikany na pracovišti mohou být fatální a mohou se promítnout nejen do profesního, ale i do osobního života.

Pokud jste ve vedoucí pozici, vždy se snažte být pozitivním lídrem, který je příkladem, ne bossem, ze kterého mají lidi strach. I tak můžete pomoci předcházet výše uvedeným jevům, které by ve společnosti neměly mít místo.

Další články

Přejít na všechny články