Rovné zastoupení žen a mužů v politice?

Rovné zastoupení žen a mužů v politice?

The World Economic Forum

20. června 2023 publikovalo Světové ekonomické fórum Global gender gap report pro rok 2023. 

Světové ekonomické fórum (WEF) každoročně na základě nejnovějších statistik a průzkumů zkoumá rozdíly v podmínkách pro muže a ženy ve čtyřech oblastech života, mezi které patří vzdělávání, práce, politika a péče o zdraví. 

Smutnou zprávou je, že Česká republika si pohoršila v indexu rovnosti pohlaví a skončila na 101. příčce ze 146 zemí. Z evropských zemí nejlépe dopadly Island, Norsko a Finsko, zatímco Česká republika společně s Maďarskem a Kyprem obsadila nejnižší příčky. Oproti loňskému roku jsme se na žebříčku propadli o celých 25 míst, což asi není směr, kterým bychom se jako společnost měli a chtěli ubírat. Co za propadem stojí?

Hlavním důvodem, který může za dosažení slabého skóre, je oblast rovného zastoupení žen a mužů v politice. Ačkoli loni byla Česká republika v této oblasti na 67. místě, letos klesla až na 108. místo. Skóre je ovlivněno zejména zastoupením žen ve vysoké politice, tedy v parlamentu nebo na ministerských pozicích.

Celosvětové trendy

Zastoupení žen v politice je stále poměrně nízké. I přesto, že v celosvětovém měřítku došlo k nárůstu počtu žen na politických postech, rovné zastoupení je v nedohlednu a rozdíly mezi jednotlivými zeměmi jsou značné. 

V současné době žije 27,9 % lidí v zemi, kde je prezidentkou žena. To se sice zdá jako poměrně vysoké číslo, je ale nutné dodat, že tomu výrazně přispěla prezidentka Indie Draupadí Murmú, která byla zvolena v roce 2022. Vzhledem k počtu obyvatel Indie tak procenta dramaticky vzrostla. V současné době jsou prezidentky v šestnácti zemích světa. Ženskou hlavu státu nalezneme v Etiopii, Tanzánii, Gruzii, Indii, Singapuru, Barbadosu, Hondurasu, Trinidadu a Tobagu, Peru, Kosovu či Tchaj-wanu. V Evropě pak máme prezidentky čtyři – v Maďarsku, Moldavsku, Řecku a na Slovensku. 

Dalším pozitivním trendem je nárůst žen v parlamentech. Studie Světového ekonomického fóra brala v potaz 76 zemí, které disponovaly potřebnými daty. Ukázalo se, že od roku 2013 do roku 2022 se počet žen v parlamentech v těchto zemích zvýšil o 4,2 %. V roce 2022 tak byla v parlamentech více než jedna pětina žen, 22,9 %. 

Ženy v české politice

V České republice je zastoupení žen v politice stále poměrně nízké. V prezidentských volbách v roce 2023 kandidovala mezi osmi kandidáty jedna žena, která v prvním kole získala 13,92 % hlasů.

Co se týče zastoupení v Senátu, mezi jednaosmdesáti zvolenými zástupci nalezneme 15 žen, což není ani jedna pětina. 

Pozitivní trend můžeme sledovat v zastoupení žen v Poslanecké sněmovně. V roce 2010 bylo do Poslanecké sněmovny zvoleno 44 žen, což odpovídalo 22% zastoupení ve Sněmovně. O tři roky později se bohužel poměr snížil na 19,5 procenta. V roce 2017 však ženské zastoupení ve Sněmovně vzrostlo opět na 22%. V současné době je rostoucí trend zachován a ve Sněmovně zasedá 50 žen, což je 25%. Mezi volbami v roce 2017 a těmi v roce 2021 narostlo ženské zastoupení ve Sněmovně o 3%. To je sice pozitivní, ale o rovném zastoupení nemůže být řeč.

Zatímco v Poslanecké sněmovně počet žen narůstá, zastoupení ve vládě je stále tristní. Víte například, jak se jmenují naše místopředsedkyně vlády? Pokud ne, není to tím, že by vám chyběly vědomosti. Žádné totiž nemáme. Zastoupení na ministerstvech je pak k ženám o něco vstřícnější, máme 15 ministrů a dvě ministryně, což je celých 11,8%. 

Budoucnost je v našich rukou

Jak je patrné z výše uvedených statistik, máme ještě co dohánět. Rovnému zastoupení žen v politice se ani zdaleka neblížíme. Můžeme mu pomoci vyšším zapojením žen do politiky a odstraňováním bariér, na které ženy při vstupu do politiky narážejí. Pokud se nám to podaří, budeme rovnému zastoupení zase o něco blíže. To, že dosáhneme lepšího skóre v Global gender gap report, bude jistě potěšující, určitě ale ne více než to, že ženy budou mít konečně vyšší zastoupení ve všech patrech politiky.

Další články

Přejít na všechny články