Poslanecká sněmovna je skutečně zcela jiný svět, ve kterém se snažím stále zorientovat a pochopit princip všeho, co se zde odehrává, říká poslankyně Petra Quittová

Poslanecká sněmovna je skutečně zcela jiný svět, ve kterém se snažím stále zorientovat a pochopit princip všeho, co se zde odehrává, říká poslankyně Petra Quittová

archiv Petry Quittové

Jaká očekávání mají ženy při vstupu do Poslanecké sněmovny? Z čeho mají radost a jakým překážkám čelí?

Na to jsme se zeptali hned několika poslankyň. Tentokrát nám odpovídala Petra Quittová.

 

Čemu jste se věnovala před nástupem do funkce poslankyně?  

Byla jsem komunální političkou, starostkou městské části Brno Černovice.

Naplnila se vaše očekávání, se kterými jste do dolní komory parlamentu vstupovala? 

Přiznám se, že pro mě to byl šok, protože jsem byla “skokankou” a z 12. místa jsem s tímto vstupem nepočítala. Princip Poslanecké sněmovny je zcela jiný než práce v komunále.

Co vás v Poslanecké sněmovně nejvíce překvapilo, ať už příjemně nebo nepříjemně? 

Spíše nepříjemně, protože jednání nejsou konstruktivní, zbytečně se protahují, obstruují a z pohledu ženy vidím, že tady máme ještě co zlepšovat.

Co se změnilo pro vaši rodinu s vaším nástupem do funkce? A co se změnilo pro vás? 

Změnilo se toho hodně, protože jsem samoživitelka. Ze začátku mandátu bylo dceři třináct let, tudíž jsem řešila, kde bude spát, jak mám připravit dopředu jídlo, pomoci s přípravou do školy a tak dále. Pro mě osobně se změnilo to, že najezdím po D1 tolik kilometrů, co jsem nikdy nenajezdila. Poslanecká sněmovna je skutečně zcela jiný svět, ve kterém se snažím stále zorientovat a někdy pochopit princip všeho, co se zde odehrává.

Jakým překážkám čelí ženy, které se angažují ve vysoké politice? 

Prosadit se mezi muži, sladit rodinný život, starost o děti skloubit s pracovními a časovými podmínkami a obětovat částečně i svůj soukromý život.

Z čeho máte ve své funkci největší radost? 

Člověk získá zcela jiné možnosti získávat informace, které mu umožní prosadit některé věci, které z nižších pozic prosadit nelze. Dále také možnost díky postavení dostat do kraje či města čelní představitele a ukázat je i v osobní rovině, protože stále jsme jen lidé.

Co byste vzkázala ženám, které uvažují o kandidatuře do Poslanecké sněmovny? 

Pořádně si rozmyslet, zda skutečně žena chce částečně obětovat i svůj rodinný život, zejména pokud má mladší děti. Ale ženy do politiky patří, protože vnášejí zcela jiný pohled na některé věci a podle mého názoru jsou více pragmatické a praktické při řešení.

Další články

Přejít na všechny články