Překážky jsou od toho, aby se překonávaly. Aby se žena prosadila v mužském prostředí, musí být velmi energická, aby obstála, říká Jaroslava Pokorná Jermanová

Překážky jsou od toho, aby se překonávaly. Aby se žena prosadila v mužském prostředí, musí být velmi energická, aby obstála, říká Jaroslava Pokorná Jermanová

Archiv Jaroslavy Pokorné Jermanové

Jaká očekávání mají ženy při vstupu do Poslanecké sněmovny? Z čeho mají radost a jakým překážkám čelí?

Na to jsme se zeptali hned několika poslankyň. Tentokrát nám odpovídala Jaroslava Pokorná Jermanová.

 

Čemu jste se věnovala před nástupem do funkce poslankyně?

Asi nejvíc mě pro politiku předurčila role starostky Krhanic, obce na Benešovsku. Jinak jsem pracovala v různých manažerských pozicích. Zkušenosti z nich se mi v politice rovněž hodily.

Naplnila se vaše očekávání, se kterými jste do dolní komory parlamentu vstupovala?

Šla jsem do politiky, a teď to bude znít jako klišé, s tím, že chci být prospěšná svému okolí a přispět svým dílem k tomu, aby se v Česku žilo lépe. Možná jsem pohled na Sněmovnu měla trochu zidealizovaný, ale zase ne moc, protože jsem v politice už nějaké zkušenosti nasbírala. Očekávala jsem, že jednání ve Sněmovně budou asi o něco více věcná a více konstruktivní.

Co vás v Poslanecké sněmovně nejvíce překvapilo, ať už příjemně nebo nepříjemně?

Bohužel, ztrácíme spoustu času tím, že se vytrvale trvá na svém a chybí opravdu věcná diskuse a snaha o nalezení kompromisu. V tom je komunální politika úplně někde jinde.

Co se změnilo pro vaši rodinu s vaším nástupem do funkce? A co se změnilo pro vás?

Já mám malé dítě a skvělého manžela. Změnilo se hodně, ale díky pomoci rodiny zvládáme vše bez větších problémů. Samozřejmě nejvíce rodina trpí tím, že post poslankyně je velmi časově náročný a plní nejen pracovní týden, ale i víkendy. Jednání jsou často do noci, a i když nejsme zrovna v budově Sněmovny, tak lidem musíte být k dispozici téměř 24 hodin denně a 7 dní v týdnu.

Jakým překážkám čelí ženy, které se angažují ve vysoké politice?

Musím říci, že za dobu, co jsem v politice, se situace výrazně zlepšuje. Překážky jsou ale od toho, aby se překonávaly. Aby se žena prosadila v mužském prostředí, musí být velmi energická, aby obstála. Já jsem lvice, což mi situaci usnadňuje.

Z čeho máte ve své funkci největší radost?

Skládá se to z drobných radostí, kdy se podaří prosadit nějaký projekt nebo legislativní změnu, která je prospěšná pro občany. Těžko bych vyzdvihla jednu věc.

Co byste vzkázala ženám, které uvažují o kandidatuře do Poslanecké sněmovny?

Aby se toho nebály a šly do toho naplno. Ženy do politiky patří a jejich role je nezastupitelná. Je nás ale pořád málo!

Další články

Přejít na všechny články