Margrethe Vestager: Žena, která zkrotila i Google

Margrethe Vestager
Autorka: Aneta Zachová

Evropská unie

Píše se rok 2016. Do budovy Evropské komise v Bruselu přijíždí Tim Cook, generální ředitel americké společnosti Apple, jedné z největších firem historie moderního světa. Výtahem zamíří do kanceláře vysoce postavené unijní úřednice, aby s ní diskutoval o palčivé otázce korporátních daní.

Celý dům je jako na trní, jednání s řediteli gigantických společnosti totiž nikdy nejsou snadná, zejména pokud jde o daně. Cook navíc vypadá podrážděně a hovoří zvýšeným hlasem, jakoby se snažil úřednici zastrašit. Schůzka trvá desítky minut a končí neshodou.

Týden po tomto setkání svolává Evropská komise tiskovou konferenci. K řečnickému pultíku se postaví dáma s krátce střiženými vlasy a modrými šaty.

„Vyšetřování Evropské komise došlo k závěru, že Irsko přiznalo společnosti Apple nezákonné daňové úlevy, čímž jí umožnilo po mnoho let platit podstatně nižší daně než ostatní podniky,“ říká.

Novináři okamžitě zapisují každé její slovo. Evropská komise se totiž právě odhodlala prorazit dosavadní tabu a nařídila společnosti Apple, aby uhradila nezaplacené daně ve výši 13 miliard eur, tedy zhruba 322 miliard korun. Pobouřila tím nejen Tima Cooka, ale i samotné Irsko, které šlo velkým společnostem tak trochu „na ruku“.

Odvážnou unijní úřednicí je Margrethe Vestager, evropská komisařka pro digitalizaci, dříve výrazná postava dánské politiky. Po Bruselu často chodí pěšky, s batohem na zádech, úsměvem na rtech a sluchátky v uších. Je rázná a lpí na dodržování evropské legislativy, ať už se jejího porušování dopouští kdokoliv.

Pletení je základ

„Jsem ta, která prosazuje pravidla,“ říká o sobě Vestager, která před odchodem do Bruselu působila jako ministryně školství či hospodářství. Na politickém spektru si drží středové místo, je velkou zastánkyní liberálního přístupu a ráda plete. Pár hladce a obrace zvládá i při jednání evropských institucí. Novináři ji nachytali štrikovat například při loňském projevu její šéfové, předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové, na půdě Evropského parlamentu.

„Pletení vás udržuje soustředěné,“ napsala pár let před tím na sociální síť Twitter.

Vestagerová vyrostla v malém městečku Olgod na západním pobřeží Dánska. Její rodiče byli věřící lidé, luteránští pastoři, kteří pracovali pro místní komunitu. Studia zasvětila ekonomice a v 21 letech vstoupila do malé sociálně-liberální strany založené jejím prapradědou. O sedm let později již řídila dva vládní rezorty – ministerstvo školství a ministerstvo církevních záležitostí.

Inspirací pro seriál

Vestager zvládá nejen hvězdnou politickou a úřednickou kariéru, ale také rodinný život. Její manžel Thomas Jensen je učitelem matematiky a filosofie na dánském gymnáziu a za dva roky spolu oslaví třicet let od svatby. Mají spolu tři dcery – Marii, Rebeccu a Ellu.

Dánská politička se dokonce stala inspirací pro populární seriál Vláda (v originále Borgen). Jeho hlavní hrdinkou je Birgitte Nyborg, šéfka dánské středové strany, které se podaří uspět ve volbách a složit vládu. Jako premiérka a zároveň matka řeší celou řadu komplikovaných situací, a to jak v pracovním, tak i v rodinném životě, podobně jako Vestager. Ta se dnes rovněž snaží prosazovat vyšší zastoupení žen v přední evropské politice a jít ostatním příkladem.

Sama Vestager má svůj vzor, ke kterému se často hlásí – nedávno zesnulou americkou diplomatku s českým původem, Madeleine Albrightovou.

Další články

Přejít na všechny články