Konec genderovým stereotypům: nenechme se omezovat očekáváními

Konec genderovým stereotypům: nenechme se omezovat očekáváními

Pixabay

Dne 8. března 2023 zahájila Evropská komise kampaň zpochybňující genderové stereotypy, která se pokouší naplnit cíle Strategie pro rovnost žen a mužů na období 2020–2025. Jedná se o kampaň, která cílí na celou Evropskou unii a zaměřuje se na genderové stereotypy, s nimiž společnost pohlíží na muže a ženy v různých životních situacích. 

Stereotypy jako součást života

Genderové stereotypy nás provázejí od narození a velmi často si to ani neuvědomujeme. Dotýkají se výběru povolání, rozdělení péče o rodinu, ale i rozhodování. Provázejí nás při výběru hraček, sportovních aktivit nebo i barev. Jsou zakořeněny hluboko v naší kultuře a často si ani neuvědomujeme, jak moc nás ovlivňují a prohlubují nerovnost mezi pohlavími. Velmi často omezují naši schopnost vybrat si obor studia či profese, ale také zálib a koníčků. Proto je potřeba je zpochybňovat.

Čím budeš, až budeš velká?

Na tuto otázku mnohé děti neznají odpověď. O to více je ovlivňují genderové stereotypy, ať už se jedná o hračky, které jsou jim nabízeny, či dovednosti, jejichž rozvoj je u nich podněcován. Tyto dovednosti pak uplatňují nejen v práci, ale i v celém svém životě. Děti se také učí nápodobou a jsou ovlivňovány dospělými vzory ze svého okolí, vzory plnými stereotypů. 

Několik studií prokázalo, že spojení pohlaví s jednotlivými profesemi je u dětí velice běžné. Ne náhodou si pak chlapci volí vzdělávání v oblasti technologií, matematiky, informatiky a technických oborů, zatímco dívky sáhnou spíše po zdravotnictví, školství či humanitních oborech. Je samozřejmé, že rozhodovací proces ovlivňuje velké množství faktorů, jedním z nich ale bezesporu je genderový stereotyp. 

Ze studií na trh práce

Genderový stereotyp ukončením studií samozřejmě nemizí, ale plynule se přesouvá na trh práce, kde má pak zásadní vliv nejen na kariérní zaměření a profesní dráhu lidí. Pokud studujete střední zdravotnickou školu a rozhodnete se pro práci ve zdravotních službách, je každému jasné, že váš plat nebude srovnatelný s platy v jiných odvětvích, například v energetice, stavebnictví či IT, která, světe div se, zaměstnávají mnohem více mužů než žen.

Jestliže chceme tyto stereotypy rozbít, je důležité je zpochybňovat a zaměřovat se na jejich vymizení. K tomu přispívají různé kampaně, které se snaží přilákat více žen do oborů, kde nejsou příliš zastoupeny. Dalším způsobem, jak stereotypy odstranit, je odstranění platových nerovností mezi muži a ženami. Řešení ale nejsou pouze systémová. Každá z nás se může podílet na odstranění stereotypů, třeba tím, že si uvědomíme jejich existenci, nebudeme je předávat svým dětem a nabídneme jim co nejširší možnosti vzdělávání i uplatnění. 

Zpochybněním stereotypů k rovnováze

Dalším stereotypem naší společnosti je, že ženy se starají o děti a muži zabezpečují rodinu, jakkoli se jedná o přežitek. Velmi často se děje, že matky pracují na částečné úvazky, přerušují kariéru kvůli rodičovské „dovolené” a snižují své pracovní ambice na úkor mužů a jejich ambic. 

Tyto skutečnosti bývají důvodem nižší hodinové mzdy u žen. To se může negativně propsat do většího sociálního ohrožení nebo třeba výše důchodů. 

Opatření podporující sladění rodinného a pracovního života mohou významně přispět k dosažení rovnosti žen a mužů a odbourání stereotypů. Pokud je odpovědnost za péči vyvážená, usnadní to ženám vstup nebo návrat do placené práce. Vyvážení osobního a pracovního života je důležité pro všechny a může přispívat k celkové spokojenosti společnosti. Tomuto tématu se věnuje například směrnice o rovnováze mezi pracovním a soukromým životem a evropská strategie péče. Opět zde ale platí, že každý může svým způsobem přispět. Zaměstnavatelé například tím, že podpoří vyvážení soukromého a pracovního života svých zaměstnanců a zaměstnankyň, rodiče třeba sdílením odpovědnosti spojené s péčí o rodinu a domácnost se zbytkem rodiny. 

Ženy ženám

Věděli jste, že nedostatek žen ve vedoucích pozicích má negativní dopady na společnost? Na základě výzkumu bylo potvrzeno, že genderová rozmanitost vedoucích pozic podporuje lepší rozhodování. Pozitivní vliv má i na míru organizovanosti či větší počet inovací. 

I přesto je bohužel na vedoucích pozicích žen málo, a to napříč všemi odvětvími, ať už se jedná o akademickou půdu, trh práce nebo politiku. Vyšší zastoupení mužů v těchto pozicích vytváří dojem, že jsou na podobné pozice vhodnější a že ženy jsou méně schopné činit zásadní rozhodnutí. Nepřenášejme tyto stereotypy do dalších generací. 

Evropská unie k tomu zavádí Nová pravidla EU, která se zaměřují na rovnováhu žen a mužů na rozhodovacích pozicích v největších společnostech kótovaných na burzách EU. Přispět k rovnováze můžeme ale i my. Nenechme se omezovat očekáváními, buďme si vědomi svých kompetencí a povzbuzujme ostatní ženy, které se vlivem různých okolností nechají ovlivňovat stereotypy, které je obklopují. Jen tak můžeme mít více žen ve vedení nebo více političek ve vysokých funkcích. 

Další články

Přejít na všechny články