Komunální politika zblízka: ze zastupitelky oddávající

Komunální politika zblízka:     ze zastupitelky oddávající

pexels.com

Být zastupitelkou nepřináší jen starosti, ale také mnohé radosti. Nejen, že se podílíte na rozvoji obce, ve které žijete, můžete se také podílet na sezdávání. Jak na to?

Kdo může oddávat?

Matriční zákon uvádí, že manželství může uzavírat starosta, místostarosta nebo pověřený člen zastupitelstva. Pokud tedy jste starostkou nebo místostarostkou, tuto výsadu máte na základě své funkce. Oddávat můžete i jako řadová zastupitelka, ačkoli cesta je trochu složitější. K přijímání prohlášení o vstupu do manželství vás musí pověřit rada města. Ve většině měst a obcí je oddávajících nedostatek a jakákoli iniciativa ze strany zastupitelů a zastupitelek je vítána. Nebojte se tedy říci, že chcete oddávat. 

Máte pochybnosti, že jste to nikdy nedělala? Pak vězte, že zastupitelek v podobné pozici je jistě mnoho. Každá svatba je navíc úplně jiná, a i přesto, že musíte znát základní pravidla, pojetí a provedení, se svatba od svatby velmi liší. Každá svatba je vlastně jedno velké „poprvé“.

Základní parametry

Již dávno neplatí, že svatby probíhají jen na úřadech. Stejně jako je každá svatba originální, může být originální i místo, kde budete oddávat. Ačkoli starostka, místostarostka či pověřená zastupitelka může oddávat, neznamená to, že může oddávat všude, místo svatby se musí nacházet ve vašem správním obvodu. Pokud vás kamarádi požádají o to, abyste je oddala, je nejjednodušší místo svatby obvodu přizpůsobit. Mnoho snoubenců jde ale opačnou cestou, nejprve si vyberou místo a poté zjišťují, v jakém správním obvodu se nachází. Pokud chcete oddávat v jiném obvodu než ve svém, je potřeba se domluvit s místní matrikou. 

Další podmínkou je přítomnost tlumočníka, pokud jeden z novomanželů nerozumí česky nebo je například neslyšící či němý. V těchto případech nemůže bez jeho přítomnosti sňatek proběhnout. Tlumočníka si zajišťují sami snoubenci.

Pokud se rozhodnete uzavírat sňatky, nebojte se přílišné byrokracie. Veškeré „papírování“ týkající se sňatku má na starosti matriční úřad. 

Netradiční místo či pojetí svatby?

Všechno je možné! A věřte, že jako oddávající si užijete spoustu zábavy a nezapomenutelných zážitků. Ačkoli někteří snoubenci sází na tradiční pojetí svatby, mnoho dalších má svůj zajímavý a neotřelý koncept. Můžete se tak dostat na velmi zajímavá místa, ale i do velmi zajímavých situací. Záleží jen na vás, kde si nastavíte hranice. Můžete oddávat v romantických zapomenutých koutech přírody, ale i na divoké řece nebo fotbalovém stadionu. A to je teprve začátek! Snoubenci dokáží vymyslet i dobrodružnější koncept svatby. 

Svatby stejnopohlavních párů? Proč ne!

Ačkoli svatby stejnopohlavních párů nejsou zatím uzákoněné, lze je oddat alespoň symbolicky. 

Tento systém funguje například v Liberci. Páry nejprve uzavřou registrované partnerství na místní matrice, kde jim nabídnou i možnost následného svatebního obřadu. Ruku na srdce: kdo by chtěl, aby jeho sňatek probíhal na přepážce stejně jako přihlášení ke svozu odpadu?

Tento postup není v České republice zatím příliš rozšířený, zapojilo se do něj 14 matrik. Pokud je vám tato iniciativa sympatická, máte jedinečnou šanci jejich počet rozšířit.

Snoubenci říkají ano, oddávající může říci ne

Ať už je pojetí svatby jakékoli, je potřeba se držet základních podmínek. Tou první je, že na svatbě je kromě snoubenců přítomen oddávající, matrikář či matrikářka a také dva svědci, tedy minimálně šest lidí. Pro vás to znamená jediné, na svá sňatková dobrodružství nebudete sama. Matrikářka či matrikář vás bude nejen provázet, ale jistě vás i navede a pomůže vám, když si nebudete s čímkoli jistá. 

Ať už je místo, čas i pojetí svatby jakékoli, vždy se můžete rozhodnout, jestli na provedení přistoupíte. Dělejte jen to, co je vám příjemné. V obci je oddávajících několik a vždy je možné se domluvit, kdo se bude účastnit které svatby. Pokud vám tedy nevyhovuje místo, čas či celkové pojetí svatby, nelámejte nic přes koleno, snoubenci by to jistě poznali. 

Co na obřadě říct?

Asi každý oddávající si klade podobnou otázku. Každá svatba je originální a stejně tak může být originální řeč oddávající/ho. Pro každou řeč však platí, že čím je osobnější, tím větší bude mít úspěch. Někteří snoubenci vám oddávací řeč poskytnou dopředu. V tomto případě máte jistotu, že řeknete přesně to, co by rádi slyšeli. Ve většině případů však nechají přípravu řeči na vás. 

Pokud snoubence znáte, svou řeč jim uzpůsobíte celkem jednoduše. Problém může nastat, pokud o snoubencích moc nevíte. Vždy se vyplatí se s nimi před svatbou potkat a sdělit si vzájemná očekávání. Jen tak zjistíte, jestli preferují tradičnější pojetí řeči nebo by raději slyšeli vtipnou řeč či řeč obsahující jisté specifické informace. Ty se nedozvíte jinak, než od nich samotných. Pojetí řeči je pak čistě na vás, nebojte se popustit uzdu své fantazii. 

Pokud vám fantazie dochází, pomůže vám internet. Svatba, na které budete poprvé oddávat, nebude první svatbou v historii, nebojte se tedy čerpat inspiraci z dostupných zdrojů, ať už jsou jimi sami budoucí novomanželé, zkušenější oddávající nebo volně dohledatelné informace. 

Nejste si jistá finálním zněním? Proberte ho se zkušenějšími kolegy nebo rovnou s budoucími novomanželi.

Vzpomínky, které vám nikdo nevezme

Každá svatba je jiná, jedno mají ale společné. Přinesou vám nezapomenutelné zážitky a vzpomínky. Nebojte se tedy využít jedinečné šance být toho součástí. Postupem času získáte v oddávání jistotu a věřte, že na mnohé okamžiky s oddáváním spojené budete ještě dlouho vzpomínat.

Další články

Přejít na všechny články