I malá obec má svou kulturu: jaká je ta vaše?

I malá obec má svou kulturu: jaká je ta vaše?

Mnoho z nás žije v malých obcích, ve kterých nenajdeme divadla, kina, kulturní střediska ani další podobné instituce. I přesto má v takových obcích kultura své pevné místo. Jak je to možné a co jako zastupitelka můžete pro rozvoj kultury udělat?

Kulturu utvářejí lidi!

Někdo je sportovní fanoušek, někdo dělá do včel a někdo je nadšenec znalý místních tradic a zvyklostí či milovník kultury a umění. Prvním úkolem zastupitelstva je si takových lidí vážit a podporovat je v jejich snažení, dát prostor jejich vynalézavosti, organizačním schopnostem a v neposlední řadě také zájmu a citu pro kulturu a umění. Pokud nemáte zřízenou kulturní komisi, zvažte její zřízení. Nejen, že vám ulehčí zastupitelský život, ale aktivní lidé, kterým záleží na kulturním rozvoji obce, zde najdou své uplatnění.

Kultura nebude sedět v koutě!

Prvním předpokladem je, že jí zastupitelstvo bude přikládat potřebnou váhu. Je potřeba ukázat, že vám na kulturně společenském životě obce záleží. To zahrnuje i aktivity, ke kterým třeba vy osobně nemáte úplně blízko. Největší chybou zastupitele či zastupitelky je odsoudit aktivity, které vás osobně neoslovují; mimo jiné proto, že kultura by měla být rozmanitá, aby oslovila co největší počet občanů. Nezapomínejme tedy na toleranci.

V praxi se často děje, že kultura trpí nedostatkem pozornosti. Zastupitelstva spíše řeší rekonstrukce komunikací,školní budovy či stav kanalizace a je to pochopitelné. Zároveň je to další důvod ke zřízení kulturní komise, kde se budou setkávat lidé, kteří se tématu kultury chtějí věnovat. Lidé totiž chtějí žít v hezkém prostředí, bavit se a mít kolem sebe dostatek podnětů.

Pokud jste zastupitelkou ve větší obci, mnoho kulturních akcí organizují například příspěvkové organizace. V malých obcích pak kulturní život kvete zejména díky různým spolkům, ať už to jsou hasiči, sportovci nebo třeba ochotnický divadelní spolek. Tyto spolky organizují rozmanitá veřejná setkání, plesy, zábavná odpoledne pro děti či sousedské slavnosti.

Kdo a jak bude kulturu dělat?

Do kultury každé obce zajisté patří tradice, na které bychom neměli zapomínat, ať už se jedná o vánoční jarmarky či besídky, rozsvícení vánočního stromu, posvícení, masopust, karneval nebo uctění památky významných rodáků. Na organizaci podobných akcí je velmi důležité spolupracovat s místními spolky. Jejich členy jsou aktivní lidé, kterým záleží na kulturním životě a určitě neodmítnou pomoc při obecních kulturních akcích, ať už se jedná o pomoc organizační nebo pomoc s programem akce. 

Kulturně společenský život v obcích pak obohacují místní pěvecké sbory, ochotnická divadla, hudební skupiny nebo zájmové kroužky. 

Podíváme-li se na velká města, často v nich najdeme knihovny, galerie, kina, muzea a další instituce, které jsou součástí kulturního života obce. Pokud žijete na malé obci, narazíte spíše na partu aktivních lidí, která se snaží vytvářet kulturu takzvaně “odspoda”. 

Nebraňte se jejich aktivitám a nechte vyniknout jejich potenciál, nakonec z toho bude mít prospěch celá obec.

Kulturní aktivity by vždy měly být vyvážené, nesahejte tedy jen po těch, které vám jsou blízké. Mějte na paměti, že mládež dost možná poslouchá jinou hudbu než vy a někdo by mohl přijít na letní promítání, i když vám by tam byla zima. V kulturní nabídce obce by si každý měl něco najít. Ve společenském životě obce je dobré vždy pamatovat na všechny věkové kategorie. Kulturní komise vám jistě pomůže jejich potřeby odhadnout a uzpůsobit akce tak, aby oslovily co největší počet obyvatel. 

Aby to fungovalo

Nezapomínejte na strategii a dlouhodobé plánování. Určitě se vám bude hodit celoroční kalendář akcí. Z něj pak bude patrné, kolik akcí máte naplánovaných, na jaké skupiny obyvatelstva cílí a jaký bude čas na jejich přípravu. 

Některé obce mají zpracované i různé strategické dokumenty týkající se rozvoje kultury. Pokud je nemáte, můžete o nich popřemýšlet. Pokud na ně nemáte čas, jedná se bezesporu o úkol pro kulturní komisi.

Plánování akcí nese s sebou mnoho výzev. Jednou z nich bezesporu je najít kvalitu za přijatelnou cenu. V tomto ohledu vám mohou pomoci místní umělci a spolky. Další výzvou pak je, aby akce byla úspěšná. Pokud nebude mít návštěvnost, možná se jednalo o zbytečné vynaložení energie. Akci je tedy dobré vhodně zacílit a oslovit co nejširší skupinu obyvatel. Vyplatí se tu spolupracovat s regionálními sdělovacími prostředky, využít výlepových ploch, ale i síly sociálních sítí. Pokud propagaci podceníte, návštěvnost může být menší a může se vám stát, že akci budete muset dotovat.

I u kulturních akcí platí, že méně je někdy více. V menší obci totiž pravděpodobně nenajdete dost lidí na to, aby každý týden chodili na nějakou akci.

Kde na to vzít?

Objem prostředků na kulturu v obecním rozpočtu závisí na tom, zda vaše obec přímo zřizuje kulturní zařízení nebo pouze přispívá na některé činnosti jiným zařízením. Můžete z něj podporovat neziskové organizace či spolky. Není to ale jen o penězích. Jako obec můžete poskytnout například vhodné prostory, zapůjčit techniku a podobně. 

Nezapomeňte na možnost využití různých grantů, které vypisuje Ministerstvo kultury. Je dobré vědět, že obec může zprostředkovat dotace na obnovu památek pro soukromé majitele a církev. Pomoc ale může přijít i ve vašem kraji, který dost možná vyhlašuje své vlastní granty na kulturní a sportovní aktivity. V neposlední řadě sledujte i granty Evropské unie. 

Kultura však finanční prostředky jen nespotřebovává, ale i generuje, ať už je to návštěvností různých typů akcí či památek nebo třeba šetřením obecního rozpočtu formou činnosti různých spolků. Pokud se občané rozhodnou opravit lavičku, může se jednat o příjemně strávený společný čas s kulturním přesahem a obci ušetří peníze za opravu. 

Kultura je všude kolem nás

Kultura, to nejsou jenom kulturní akce a podnětné prostředí v obci, spadají do ní také knihovny obcí, kroniky, památky či muzea. Měla by mít obec svou kroniku či knihovnu? Jak by se měla starat o památky? O tom zase příště.

Další články

Přejít na všechny články