Knihovny jsou součástí kultury v obcích všech velikostí

Knihovny jsou součástí kultury v obcích všech velikostí

Obecní knihovna Ratíškovice

V minulém článku jsme psali o kultuře na malé obci. Kultura ale není jen o akcích a společenském životě v obci, spadá do ní samozřejmě i architektura, kronikářská tradice nebo třeba obecní knihovna. Síť knihoven je v Čechách vůbec nejhustší na světě a ročně ji navštíví více než 22 milionů čtenářů a návštěvníků. A ačkoli vaše obec nemá povinnost knihovnu mít, jedná se jednoznačně o benefit pro občany.

Máte knihovnu? A mohla bych ji vidět?

Mít v obci knihovnu je tradice, která je spojena se vznikem samostatného Československa v roce 1918. I knihovny však reagují na celospolečenské změny, například nabídkou svých aktivit. Je nutné reagovat na technologické a sociální změny a uzpůsobit jim chod knihovny. Pokud si nejste jisti, jakým směrem se ubírat, pomoci by vám jistě mohla Koncepce rozvoje knihoven na léta 2021-2027. Tato koncepce se opírá o tři pilíře. Prvním z nich je rozvoj občanské společnosti a přirozených center komunit, druhým knihovny jako vzdělávací a vzdělanost podporující instituce. Třetí pilíř pak zahrnuje knihovny jako správce kulturního a znalostního bohatství.

Je velmi důležité si uvědomit, že nejen doba, ale i proces získávání informací se velmi rychle mění a je potřeba na tyto změny reagovat. Nepodceňujte tedy investice do knihoven, které by měly držet prst na tepu doby, zejména využitím nových technologií. Nejde zde jen o přívětivost pro uživatele, ale také o zvyšování kvality služeb, a to například využíváním automatizovaných knihovních systémů nové generace, které vám umožní spolupracovat s dalšími knihovnami, a rozšířit tak svou nabídku.

Je vaše obec zřizovatelem knihovny?

V malých obcích knihovnu často spravuje přímo obecní úřad, zatímco ve větších obcích jsou knihovny většinou samostatnou příspěvkovou organizací s vlastním rozpočtem. Pokud je knihovna příspěvkovou organizací, má vlastní IČO, právní odpovědnost a také vlastní příjmy nad rámec příspěvku obce. Drobný movitý majetek pravděpodobně bude patřit přímo organizaci. Další možností, využívanou zejména v malých obcích, je zřízení knihovny jako organizační složky obce. To v praxi znamená, že knihovna vystupuje pod jménem obce a její zaměstnanci jsou zaměstnanci obce. Knihovna také může být součástí jiné organizace sdružující kulturní zařízení obce.

Zákony, které byste měli znát

Stačí vědět, kde je najít. Oporu, kterou potřebujete, najdete na webové stránce Ministerstva kultury nebo na stránce Knihovnického institutu Národní knihovny České republiky. Nejde ale jen o zákony, najdete tam i mnohá doporučení, která vám usnadní život. 

Důležitý pro vás bude zákon č. 257 ze dne 29. června 2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon), hodit se bude i prováděcí vyhláška č. 88/2002 Sb. vydaná Ministerstvem kultury. 

Pokud budete chtít stanovit odměnu pro knihovníka nebo knihovnici, prostudujte si nařízení vlády č. 222/2010 Sb., o katalogu prací ve veřejných službách a správě v platném znění, kde najdete i platové třídy pro knihovníky. Nevíte, do jaké platové třídy knihovníka či knihovnici zařadit? Na webu Knihovnického institutu Národní knihovny České republiky je zveřejněn dokument, ve kterém najdete metodiku. Spolehlivě tak určíte nejen platovou třídu, ale můžete pomocí ní také stanovit pracovní náplň. 

Aby vaše knihovna byla dobrá

Dobrá knihovna by měla dodržovat jisté standardy. Právě proto vznikl dokument Ministerstva kultury Standard pro dobrou knihovnu. Dozvíte se v něm například, jak nastavit provozní dobu knihovny, jak financovat nákup knihovního fondu, kam knihovnu v obci umístit, jaké jsou požadavky na velikost či počet studijních míst či jak zajistit přístup k informačním technologiím. Dokument se zabývá i personálním zajištěním knihovny a vzděláváním a kvalifikací knihovníků. V neposlední řadě se dozvíte informace týkající se rozvoje kulturních, vzdělávacích a komunitních aktivit knihovny.

Dále by vás mohla zajímat příručka Služby knihoven knihovnám. Dozvíte se v ní, jakým způsobem vám může pomoci krajská nebo jiná pověřená knihovna; zjistíte, jakým způsobem fungují výměnné knihovní fondy nebo jaké jsou možnosti podpory, poradenství či konzultací.

Nezapomeňte ani na Standard pro dobrý knihovní fond, který vám pomůže s výběrem dobrých titulů, odhadem množství knih či částky, kterou byste měli na rozvoj knihovního fondu věnovat.

Knihovna pro všechny

Dobrá knihovna by svou nabídkou měla oslovit všechny generace obyvatel v obci. Zde stojí za zmínku aktivity Svazu knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). Ten realizuje celou řadu projektů zaměřených zejména na podporu čtenářské gramotnosti a na vzdělávání knihovníků, které vás mohou inspirovat. 

Knihovna by neměla být jen prostorem, kde si obyvatelé mohou vypůjčit knihu. Můžete pořádat předčítání pro děti, teens kluby pro dospívající či noci literatury pro dospělé, fantazii se meze nekladou. Knihovna by měla být živým a příjemným místem pro všechny. 

Bez peněz do knihovny nelez

Mít dobrou knihovnu samozřejmě něco stojí. Zapište si do kalendáře datum 30. září, kdy Ministerstvo kultury každoročně vyhlašuje programy na podporu knihoven. Informace jsou zveřejňovány na webové stránce Ministerstva kultury v části Literatura a knihovny – Dotační řízení. 

Knihovna je místo, kde to žije

Ačkoli žádný zákon nenařizuje obcím, aby měly zřízenou knihovnu, její zřízení lze jen doporučit. Vaše obec tak bude mít kreativní prostor, kde se mohou potkávat různé generace a skupiny obyvatel. Tyto skupiny vám také mohou pomoci udělat vaši knihovnu místem, kam by chtěl chodit každý. Pokud máte kreativní personál knihovny, který se nebojí popustit uzdu své fantazii, může být knihovna skutečně nezapomenutelným místem, a to i v té nejzapadlejší obci.

Tak s chutí do toho!

Další články

Přejít na všechny články