Každá obec by měla vytvářet podmínky pro rozvoj sociální péče a uspokojování potřeb svých občanů

Každá obec by měla vytvářet podmínky pro rozvoj sociální péče a uspokojování potřeb svých občanů

Jste komunální zastupitelkou? Pak byste určitě měla vědět, že každá obec by podle zákona měla vytvářet podmínky pro rozvoj sociální péče a uspokojování potřeb svých občanů. Co si pod tím ale představit? 

Tyto podmínky se týkají například oblasti bydlení, ochrany zdraví, dopravy a spojů, sdílení informací, vzdělávání, kultury a ochrany veřejného pořádku. Některé služby musí obec poskytovat na základě zákona, další pak často zajišťují ze své vlastní iniciativy, ať už samy nebo ve spolupráci s dalšími obcemi či subjekty. Mezi ně se řadí neziskové organizace, ale i soukromé firmy, které mají specifické znalosti či technologie. Každá obec přednostně zajišťuje dostupnost základních služeb, jejichž zajištění je vyžadováno zákonem. 

Při plánování a poskytování veřejných služeb je dobré vzít v úvahu jak poptávku občanů, tak i možnosti obecního rozpočtu, který by měl zohlednit nejen investice do zřízení služeb, ale i výdaje na jejich provozování. 

Trocha teorie

Veřejné služby jsou takové služby, které jsou poskytované ve veřejném zájmu. Jsou ze své podstaty neziskové a primárním účelem je zajištění veřejné služby pro obyvatele. Výše poplatků za tyto služby zpravidla nepokrývá náklady, zato má pozitivní dopady na společnost, ať už je to vyšší vzdělanost obyvatelstva nebo ochota participace na rozhodování v obci či na rozvoji kulturních a volnočasových aktivit. Věcné veřejné služby jsou širokou kategorií, do níž spadá vzdělávání, zdravotnictví, sociální péče, životní prostředí, kultura nebo zemědělství. 

Některé veřejné služby, například základní vzdělávání, mohou obyvatelé obce využívat bezplatně. Další služby,  jako je třeba poplatek za svoz odpadu nebo vystavení dokladů, jsou zpoplatněny. 

Aby byly veřejné služby dostupné

Čím větší je obec, tím více služeb pravděpodobně poskytuje. Je nutné se smířit s tím, že není možné, aby všechny obce poskytovaly veškeré služby, které by jejich obyvatelé uvítali. Zde přichází v úvahu spolupráce s dalšími obcemi, s jejichž pomocí zabezpečíte všem obyvatelům možnosti služeb využívat. Bude tak možné zajistit široké spektrum služeb pro všechny. Příkladem může být např. zřízení svazkových škol  ze stran dobrovolných svazků obcí. Tím, že se tato veřejná služba poskytuje pro větší počet obyvatel, je možné dosáhnout úspor při investicích a následném provozu zařízení formou úspor z rozsahu. 

Služby jako služba obyvatelům

Aby obec rostla, musí potenciálním novým občanům nabídnout stavební pozemky a nové byty. Bez dostatečných bytových kapacit obec stagnuje a čerství absolventi nemají místo, kam se po studiích vrátit. Nezapomeňte na to myslet, až se příště podíváte na váš územní plán obce.

Bydlení v obci velmi úzce souvisí také s dopravou. Klíčovou oblastí, kterou obec ve své samostatné působnosti zabezpečuje, je dopravní obslužnost v rámci svého územního obvodu. Pokud chce, může navíc zajistit veřejné služby v přepravě cestujících i mimo svůj územní obvod. V tomto případě musí mít obec souhlas kraje a obcí, jejichž územní obvod by byl zajišťováním služeb dotčen a které zároveň mají uzavřenou smlouvu o veřejných službách v přepravě cestujících. Pokud je dopravní obslužnost na dobré úrovni, usnadní obyvatelům případné dojíždění za prací, které velmi často hraje roli v rozhodování, zda se raději nepřestěhovat do většího města. 

Investice do všech generací

Pokud mají vaši obyvatelé kde bydlet a jak se dopravit do práce, je důležité se postarat také o vzdělání. Pokud řešíte, zda u vás v obci zřídit, či naopak zrušit vybranou školu, je potřeba zvážit demografický vývoj v obci. V tomto případě se vždy vyplatí vzít v úvahu data.

Podle zákona obec zřizuje mateřské a základní školy, nicméně  má možnost zajistit plnění povinné školní docházky v základní škole zřizované jinou obcí nebo svazkem obcí. Nad rámec této povinnosti může obec zřídit i základní uměleckou školu nebo dům dětí a mládeže. U všech těchto služeb je důležitá kvalita. Čím vyšší je, tím lepší službu občanům poskytujete. A kdo ví, možná přilákáte i nějaké další. Investice do tohoto odvětví jsou zároveň dlouhodobou investicí do rozvoje obce. 

Kvalitní služby v obci by měly zahrnovat také dostupné zdravotnictví. Zejména u malých obcí je častým problémem nedostatek lékařů. Pokud chcete do obce přilákat odborníky, nabídněte jim zajímavé podmínky. I kdybyste měli dostupnost zdravotní péče dotovat, investice do veřejného zdraví se vždy vyplatí a občané vám za ni poděkují.

Kultura nebude sedět v koutě

Dalším aspektem spokojeného života v obci je místní kultura, o které jsme psali v tomto článku (odkaz). Aby se obyvatelé v obci cítili dobře, je důležité jim nabídnout pestrou nabídku volnočasových aktivit a kulturních událostí pro všechny generace. S tvorbou kulturního programu vám zcela jistě pomůže kulturní komise, na jeho realizaci se pak mohou podílet i sami obyvatelé obce. Nezapomeňte na investice do knihoven (odkaz na článek o knihovnách) jakožto kulturních center zejména menších obcí.

Odpady produkujeme všichni

A je na obci, aby se postarala o jejich svoz a likvidaci. Povinností obce je zajištění místa pro odkládání veškerého komunálního odpadu produkovaného fyzickými nepodnikajícími osobami na katastrálním území obce. Obec má také povinnost určit místa pro odkládání nebezpečného odpadu, papíru, plastů, skla, kovů, biologického odpadu, jedlých olejů a tuků a od 1. ledna 2025 také textilu. V úvahu je nutné vzít i to, že od roku 2025 by tyto tříděné recyklovatelné složky komunálního odpadu měly tvořit alespoň 60 %. Má vaše obec plán, jak toho docílit? Pokud ne, upravte si obecně závaznou vyhlášku týkající se svozu a nakládání s odpady.

Aby se v obci dobře žilo

Každý si přeje žít v obci, která je čistá a udržovaná, nepodceňte tedy její údržbu. Kvalita a rychlost technických služeb v tomto případě hraje zásadní roli. Pokud v nich zaměstnáváte obyvatele obce, nejen že zvyšujete možnosti místního trhu práce, ale pravděpodobně i kvalitu služeb. Obyvatelé totiž chtějí žít v příjemném prostředí a je dobré, pokud se na jeho vytváření mohou přímo podílet. Abyste krásu vaší obce udrželi, můžete čas od času zapojit i veřejnost ve formě veřejných úklidů obce či akcí týkajících se zvelebení obecního majetku. Zapojte občany do údržby a nechte  je spoluvytvářet příjemné prostředí, ve kterém budete společně žít.

Další služby v obci

Velmi často se na zajištění služeb v obci podílí i soukromý sektor, například v případě obchodů či služeb drobných živnostníků. Další služby pak mohou zajišťovat místní spolky či neziskové organizace, se kterými se vyplatí spolupracovat a vést s nimi dialog na téma rozvoje kvality služeb v obci. Diskuzi na toto téma veďte i s občany, kteří vám sami řeknou, jaké služby by uvítali. Koneckonců, děláte to pro ně!

Další články

Přejít na všechny články