Komunální politika zblízka: jak dělat tu nejlepší službu občanům

Komunální politika zblízka: jak dělat tu nejlepší službu občanům

Stali jste se komunální zastupitelkou či zastupitelem. Vyjednávání proběhlo, vaše pozice je jasná a nezbývá, než se pustit do práce. Jak ale bude vypadat?

 

Volbami to nekončí

Po volbách vaše práce nekončí, ale naopak teprve začíná. Jak prosadit to, co jste voličům v kampani slíbili? Máte několik možností a všechny závisí nejen na vyjednávání, ale také na vaší politické práci. 

Jedním z hlavních úkolů komunálních zastupitelů je rozhodování o rozpočtu obce nebo města. Při něm musí zastupitelé zohlednit potřeby místních obyvatel a rozhodnout, jaké projekty a služby jsou nejdůležitější a jakým způsobem budou financovány, ať už se jedná o dopravu, vzdělávání, kulturu či sociální služby. 

Součástí zastupitelské práce je i stanovení strategie týkající se rozvoje dané obce nebo města. Tato politika může ovlivnit mnoho oblastí, včetně územního plánování, stavebních projektů, ochrany životního prostředí a dalších důležitých otázek.

Pokud si tedy myslíte, že se občas objevíte na jednání zastupitelstva nebo výboru a zvednete ruku pro nějaký návrh, jste na omylu. Politická práce je mnohem komplexnější a vyžaduje spoustu vynaloženého času i úsilí. 

 

Obecní úřad

Obecní úřad, to není jen budova. Je tvořen starostou, jež stojí v jeho čele, dále místostarostou a zaměstnanci obecního úřadu. Některé úřady mají zřízenou i funkci tajemníka obecního úřadu, který je zodpovědný starostovi a řídí úřad po organizační stránce. 

Zaměstnanci úřadu pracují v odborech zaměřených na jednotlivé správní oblasti a plní povinnosti, které jim uložilo zastupitelstvo nebo rada obce. Tito zaměstnanci také organizačně a administrativně vypomáhají komisím a výborům.

Základem všeho je mít se zaměstnanci úřadu dobré vztahy. Zajímejte se o ně a mějte jistou dávku pokory, jsou to lidé, kteří mají s chodem úřadu mnohaleté zkušenosti. A ty se vám mohou hodit!

 

Práce v zastupitelstvu

Zastupitelstvo, do kterého jste byli zvoleni, je jediný orgán obce, který volí přímo občané, a možná právě proto má také nejvíce pravomocí. Co vlastně dělá? 

Schvaluje program územního rozvoje a územní plán, rozhoduje, jaké plochy či části obce jsou určené k bydlení, které pro výrobu a které nebudou zastavěny vůbec. S tím se pojí i rozhodování spojené se změnami katastrálního území. Zastupitelstvu také náleží právo schvalovat rozpočet obce, tedy rozhodovat kolik peněz a kam půjde. Mimo jiné například zřizuje příspěvkové organizace a organizační složky obce, například divadla, muzea, obecní policii nebo mateřské školy. Pravděpodobně víte, že zastupitelstvo také vydává závazné vyhlášky či rozhoduje o vyhlášení místního referenda.

Co se týče vlastního fungování obce, je to právě zastupitelstvo, kdo rozhoduje o tom, kdo bude starosta či místostarosta, kolik bude členů rady a kolik bude mít zastupitelstvo uvolněných členů. Rozhoduje také o zřízení výborů, volbě jejich předsedů a dalších členů. 

Zasedání zastupitelstva obce svolává starosta a schází se podle potřeby. V obcích, které mají také radu, se schází minimálně jednou za tři měsíce, v menších obcích bez rady pak jednou za dva měsíce. Aby mohla na zastupitelstvu být přijímána usnesení, musí být přítomna nadpoloviční většina zastupitelů. 

Základem je být v zastupitelstvu aktivní. Nestačí jen chodit na setkání zastupitelstva, je potřeba mu věnovat také řádnou přípravu, tedy projít si materiály určené na zastupitelstvo, zjistit z nich potenciální rizika a domluvit se se svým zastupitelským klubem, jak se k danému návrhu postavíte. Jen tak můžete zaručit, že vaše hlasování bude informované a v zájmu občanů. 

 

Rada obce

Pokud má vaše zastupitelstvo více než 15 členů a vám se vydařilo povolební vyjednávání, pravděpodobně budete i součástí rady obce. V opačném případě radu mít nebudete. Rada je odpovědná zastupitelstvu, které jí také v případě dlouhodobé nespokojenosti může odvolat. Součástí rady je starosta, místostarosta a někteří členové zastupitelstva. Někteří členové rady mohou být uvolnění, tedy vykonávat funkce radních na plný úvazek a za odpovídající ohodnocení. 

Jak velká má rada být? Vždy platí, že počet členů rady je lichý a pohybuje se mezi pěti a jedenácti členy. Další podmínkou je, že nesmí přesáhnout jednu třetinu všech členů zastupitelstva. Rada obce je usnášeníschopná, pokud je u hlasování přítomna nadpoloviční většina jejích členů.

A co vlastně rada města dělá? Připravuje návrhy, které jsou následně projednávány na zastupitelstvu a dohlíží na to, že usnesení přijatá zastupitelstvem budou splněna. Rada také hlídá, aby obec hospodařila v rámci schváleného rozpočtu, stanovuje pravomoci v rámci úřadu či zřizuje komise jako své poradní orgány.

Pokud si budete chtít pronajmout obecní prostor nebo jste autory nějaké petice, vždy budete muset jednat s radou, která uzavírá nájemní smlouvy nebo třeba stanovuje pravidla pro přijímání a vyřizování petic či stížností.

A jak se do rady dostat? Základem všeho je nepodcenit povolební vyjednávání, které vám dává šanci vyjednat pozice, o které máte zájem. Obsazení rady schvaluje zastupitelstvo, pokud jste ale v menšině, bude ustanovena i přes váš nesouhlas.

 

Výbory a komise

Hlavní rozdíl mezi výborem a komisí je ten, že výbory zřizuje zastupitelstvo a komise zřizuje rada obce. 

Výbory jsou iniciativní, poradní a kontrolní orgány zastupitelstva. Mezi výbory, které musí být zřízeny, patří výbor finanční, který provádí kontrolu hospodaření s majetkem a finančními prostředky obce, a výbor kontrolní, který dbá na dodržování usnesení a právních předpisů. Pokud má obec více než 10 % obyvatel jiné národnosti než české, je zřízen také výbor pro národnostní menšiny, jejímiž členy jsou pak zástupci národnostních menšin. Obec může dále zřídit osadní výbory pro místní části a další výbory dle uvážení. 

Předsedou každého výboru je člen zastupitelstva, členy výboru ale mohou být i lidé, kteří zastupiteli nejsou. Tím se pro vás a pro vaši stranu či hnutí otevírají další možnosti, jak ovlivnit chod obce. Nominujte zástupce do každého výboru, ideálně odborníka či člověka s potřebnou zkušeností. Do finančního výboru byste měli poslat zástupce s potřebnou erudicí, do osadního výboru někoho, kdo má bydliště v dané části obce a zajímá se o její rozvoj. Důležité je, aby váš zástupce ve výboru byl aktivní, chodil na setkání, dostatečně se věnoval podkladům a konzultoval je, ale hlavně, aby s vámi komunikoval o tom, co se ve výboru projednává, s jakými připomínkami a výsledkem. 

Iniciativními a poradními orgány rady jsou pak komise. Ty mohou být stálé nebo zřízené za určitým účelem. Každá komise má svou oblast zájmu a v této oblasti přichází s vlastními návrhy, které jsou předloženy radě. Pokud je rada schválí, mohou být následně předloženy na zastupitelstvu. Co se týká obsazení komisí, platí totéž, co u výborů. Členy tedy mohou být jak zastupitelé, tak zástupci veřejnosti a různých organizací. Nestali jste se zastupitelkou či zastupitelem? Vždy můžete být zástupce veřejnosti. Nejen, že pomůžete rozvoji obce, ale načerpáte i potřebné zkušenosti, které se v budoucnu mohou hodit.

 

Stali jste se starostkou či starostou?

Pak vás jistě potěší, že funkce starosty či starostky je z hlediska pravomocí nejslabší, pro fungování obce je ale velmi důležitá. Nejen, že zastupuje obec navenek, ale také zastupuje radu v případě, že jí obec nemá, svolává a řídí zasedání zastupitelstva obce (a rady obce) a je zodpovědný či zodpovědná za informování veřejnosti o činnosti obce. Provádí také činnosti, které zastupitelstvo schválilo. Má na starost objednání přezkoumání hospodaření obce za uplynulý kalendářní rok a plní také úkoly zaměstnavatele, tedy uzavírá a ukončuje pracovní poměry zaměstnanců a stanovuje jim plat podle zvláštních předpisů. To, kdo se starostou stane, závisí na rozhodnutí zastupitelstva. Většinou platí, že starostou je lídr vítězné strany, není to ale pravidlem. Ačkoli se objevují názory, že by měl být starosta volen přímo obyvateli obce, prozatím tomu tak není. 

Pokud jste se stala starostkou, čeká vás pravděpodobně hodně jednání s lidmi, ať už veřejností, zájmovými organizacemi či zaměstnanci úřadu. Budete tou nebo tím, kdo obec zastupuje, proto je k funkci potřeba přistupovat s pokorou. Neznamená to jen být reprezentativní, ale také přístupný dialogu, otevřený voličům a mít jistou dávku nasazení a entusiasmu, protože příklady táhnou. Jen tak se vám podaří vést obec se ctí. 

 

Zabarikádovat se na radnici? Děkuji, ne!

Důležitou součástí práce komunálního zastupitele je i spolupráce s dalšími orgány a úřady, jako jsou krajské úřady, ministerstva a další subjekty. Zastupitelé musí být schopni efektivně komunikovat a spolupracovat s různými organizacemi a subjekty, aby byly dosaženy cíle a potřeby obce. Bez komunikace to nepůjde a čím více budete komunikativní, tím lepších výsledků můžete dosáhnout.

Každý komunální zastupitel či zastupitelka by si měl uvědomit, že svůj mandát získal díky lidem, kteří ve městě žijí. Komunální zastupitelé by se tak měli účastnit setkání a jednání s občany za účelem diskuze o problémech a otázkách, které se týkají místní komunity. Tato setkání mohou být velmi důležitá pro získání informací o potřebách a přáních občanů a pro nalezení řešení, která mohou být prospěšná pro celou obec. Neutíkejte od občanů. Buďte jim nablízku a diskutujte s nimi problémy, které mají. Jen tak můžete spoluvytvářet obec, ve které se každému dobře žije, což by měl koneckonců být cíl každé dobré komunální političky či politika.

Další články

Přejít na všechny články