Kdo nemá děti, nemůže vládnout? Bezdětní politici a političky se stávají terčem kritiky

Kdo nemá děti, nemůže vládnout? Bezdětní politici a političky se stávají terčem kritiky
Autorka: Aneta Zachová

Pixabay

Bývalá německá kancléřka Angela Merkel, britská expremiérka Theresa May, francouzský prezident Emmanuel Macron nebo nizozemský premiér Mark Rutte. Co tyto politiky spojuje? Kromě toho, že jsou nebo byli čelními představiteli významných členských států EU, spojuje je také jeden rys osobního života – nemají své vlastní děti.

Přestože rozhodnutí o tom, zda děti mít, či nikoliv, je ryze osobní záležitost, v případě politiků a političek se bezdětnost stala součástí negativních kampaní.

Debatu o bezdětných političek a političkách před pár lety rozbouřil britský týdeník Sunday Times. Ten publikoval seznam političek, které nemají děti. Kritiku si vysloužil nejen samotný vznik seznamu, ale i fakt, že se zaměřoval pouze na ženy. Ve Velké Británie se odehrála také nepříjemná slovní přestřelka mezi dvěma konzervativními političkami, Andrey Leadsom a Theresou May, které obě kandidovaly na post předsedkyně strany. V horké fázi kampaně Leadsom – matka tří dětí – řekla jednomu britskému médiu, že být matkou znamená, že má „velmi reálný zájem“ o budoucnost země. Rýpla si tak do protikandidátky, která děti nemá. Leadsom si však za svá slova vysloužila kritiku i z řad své vlastní strany a v kampani jí výrok uškodil. 

S podobnou situací má zkušenost Německo. Angela Merkel je bezdětná, v německém tisku se však tento fakt nikdy nepropíral. Jednou z mála výjimek byl incident z roku 2005, kdy Merkel kandidovala proti svému předchůdci Gerhardu Schröderovi. Jeho manželka, Doris Schröder-Köpf, tehdy poznamenala, že Merkel „svým životopisem neztělesňuje zkušenosti většiny žen“. Jasně tak odkazovala na to, že Merkel je bezdětná.

Nemístné komentáře se však netýkají pouze žen. Příkladem je francouzský prezident Emmanuel Macron, do kterého se ve své knize opřel jeho předchůdce Nicolas Sarkozy. Podle něj Macron nemůže prosazovat svou prezidentskou autoritu, protože nemá děti.

Do nizozemského premiéra Marka Rutteho se pro změnu veřejně opřel teolog James Orr, a to v souvislosti s diskusí o ochraně dětí a omezování práv LGBTQ+ lidí v Maďarsku. Rutte prohlásil, že Maďarsko by kvůli útokům vlády na LGBTQ+ nemělo být součástí EU. Podle Orra ale Rutte kritizoval maďarské zákony proto, že nemá dětí a nerozumí tomu, proč je ochrana dětí důležitá.

Ptát se, proč nemají někteří evropští politici a političky děti, není na místě. Podle některých expertů evropští političtí lídři a lídryně jen odrážejí trendy v běžné společnosti – s tím, jak klesá porodnost v celé Evropě, klesá i pravděpodobnost, že politický představitel či představitelka země bude mít své vlastní potomky.

Další články

Přejít na všechny články