Jste zastupitelkou? Zapojte občany do rozhodování a veřejného dění!

Jste zastupitelkou? Zapojte občany do rozhodování a veřejného dění!

Stala jste se zvolenou zastupitelkou a máte plnou hlavu nápadů na rozvoj vaší obce? Pak vězte, že i občané mají nápady, které by stály za realizaci. Jak jim dát prostor, aby se mohli podílet na životě v obci?

Možností je jistě mnoho, od účasti na zastupitelstvu přes práci ve výborech a komisích až po účast na veřejných obecních debatách. Dalším nástrojem, který zapojí občany nejen do rozhodování, ale i do přinášení zcela nových nápadů a témat, je participativní rozpočtování.

Pohled do historie

Participativní rozpočtování poprvé vyzkoušeli občané města Porto Alegre v Brazílii, a to již v roce 1989. Zatímco v Čechách obyvatelé cinkali klíči, v Porto Alegre již rozhodovali o distribuci financí z městského rozpočtu. Důvodem bylo zejména vyrovnání životních standardů obyvatel, protože v té době žila jedna třetina města ve slumech bez přístupu k základní infrastruktuře, bez vody, kanalizace či zdravotní péče. Participativní rozpočtování napomohlo komplexnímu rozvoji města a vedlo k výraznému zlepšení dostupnosti a kvality služeb. Díky tomuto nástroji několikanásobně vzrostl počet škol, sociálních zařízení, ale také počet kanalizačních a vodovodních přípojek. Občané jsou součástí rozhodovacího procesu a míra jejich zapojení se neustále zvyšuje. Na základě inspirace z Porto Alegre zavedlo participativní rozpočtování dalších více než 140 brazilských obcí.

Na Brno dobrý

V Čechách se participativní rozpočtování poprvé objevuje mezi lety 2012–2014. Mezi první obce, které tohoto nástroje využily, patří Nelahozeves, Příbor, Pržno a Třanovice. V roce 2017 bylo participativní rozpočtování poprvé spuštěno i v Brně, které se tak stalo prvním statutárním městem, jenž zavedlo participativní rozpočet na celoměstské úrovni. Postupem času se ukázalo, že brněnští občané mají o participaci zájem a chtějí využívat možnosti rozhodovat o projektech, které se v Brně realizují. Letos tak budou občané Brna rozhodovat o alokaci 35 milionů korun.

Participativní rozpočtování v praxi

Vrtá vám hlavou, co že to tedy participativní rozpočtování vlastně je? Ve své podstatě se jedná o proces demokratické diskuze a rozhodování občanů. 

Pokud se obec rozhodne vyzkoušet participativní rozpočtování, vyčlení ze svého rozpočtu určitou částku, o které budou rozhodovat její občané. Participativní rozpočtování umožňuje občanům diskutovat o veřejných výdajích a navrhovat další možnosti využití veřejných prostředků. 

Smyslem participativního rozpočtování je vtáhnout obyvatele do dialogu o utváření místa, kde žijí, a nabídnout jim způsob, jak se mohou na tvoření města podílet. Pro radnice se pak jedná o efektivní nástroj, který jim pomůže při naslouchání občanům a při komunikaci s nimi. Důležitou součástí participativního rozpočtování jsou i veřejná setkání a debaty o návrzích, které spoluvytvářejí příjemnou a konstruktivní atmosféru v obci. Z participativního rozpočtování mohou mít prospěch všichni zúčastnění, tedy jak místní samospráva, tak občané.

Chcete zavést participativní rozpočtování ve vaší obci?

Tak jen směle do toho. Mimo zvýšení aktivity a zapojení občanů získáte i celou řadu dobrých nápadů k realizaci. 

Prvním krokem, který je nezbytný, je stanovení výše prostředků určených pro participativní rozpočtování. Neotálejte a prosaďte tuto položku do rozpočtu. Zdá se to jednoduché? Dost možná nebudete mít pro svůj návrh dostatečnou podporu, proto se vyplatí si ji dopředu vyjednat. Mějte připravené argumenty, příklady dobré praxe a ukázky projektů, které byly s pomocí participativního rozpočtování realizovány jinde. 

Není to jen o penězích

Participativní rozpočtování není jen o penězích, které občanům dáte, aby o nich rozhodli. Občanům je potřeba dát do ruky i nástroj, pomocí kterého mohou přihlašovat své projekty a nápady a případně hlasovat pro nápady spoluobčanů. Občané by měli znát harmonogram, kterým se při podávání projektů a hlasování o nich budou řídit a také způsob, jakým budou projekty přihlašovat či o nich hlasovat. 

Aby to mělo úroveň

Nikdy není na škodu občanům zjednodušit práci. Přihlašování projektů a hlasování o nich by tedy mělo být jednoduché, intuitivní a dobře dohledatelné. K tomu můžete využít jednoduchou webovou stránku, která bude obsahovat veškeré potřebné informace. 

Pokud ve vaší obci nemáte s participativním rozpočtováním zkušenosti, vždy se hodí nějaká osvěta, ať už na webových stránkách města, v obecním periodiku, na sociálních sítích nebo prostým vysvětlováním spoluobčanům. Pokud již děláte několikátý ročník, nezapomeňte odkázat na již zrealizované projekty, které mohou posloužit nejen jako inspirace, ale i jako motivace pro další přihlášky projektů.

Jen nápady nestačí

Každé participativní rozpočtování by mělo mít jasná pravidla. Nejde jen o to, kolik peněz bude rozděleno celkem, ale také o to, kolik projektů bude realizováno, jaká bude maximální podpora jednoho projektu, kolik projektů může přihlásit jeden občan, co musí přihlašovaný projekt splňovat a do kdy musí být podán, aby o něm ostatní spoluobčané mohli hlasovat. 

Jaké projekty mohou občané přihlásit? Fantazii se meze nekladou, nicméně každý přihlášený projekt by měl splňovat předem daná kritéria. Mezi vhodná kritéria patří například veřejná prospěšnost projektu, doba realizace, umístění v katastru obce či udržitelnost.

Samotný projekt by pak měl obsahovat název, popis, informace o veřejném přínosu, umístění, předpokládanou finanční náročnost a dobu realizace, případně i doprovodné materiály, jakými mohou být například fotografie, ilustrace či situační nákresy. Nezapomeňte ani na kontaktní údaje navrhovatele.

Veškeré informace, které potřebujete vědět, zahrňte do jednoduchého formuláře pro podávání projektů a na jeho vyplnění ponechte občanům dostatečné množství času, tedy 2-3 měsíce. Pokud hned od počátku odradíte občany přílišnou byrokracií, projekty se vám spíše nepohrnou.

Hlasujeme! 

Před vlastním hlasováním by u všech podaných projektů měla být posouzena proveditelnost. Pak už nic nebrání vlastnímu hlasování obyvatel. Je na vás, abyste stanovili, kolika hlasy budou obyvatelé disponovat. V některých obcích mají obyvatelé jak kladné, tak záporné hlasy, v některých disponují jedním hlasem. Ať už se rozhodnete jakkoli, pravidla musí být všem známá. Vždy platí, že byste obyvatelům obce měli dát dostatečný čas na podporu projektů, většinou je to jeden měsíc. 

A jak zajistíte, že budou hlasovat pouze obyvatelé obce? V dnešní digitální době není řešení složité. Hlasování totiž můžete navázat na identitu občana, která je tvořena sadou údajů uložených v základním registru obyvatel. 

Vyhráli jsme všichni!

Hlasování proběhlo a podle počtu hlasů byly vybrány projekty k realizaci až do vyčerpání celkového rozpočtu na daný rok. Je na místě autorům projektů poděkovat, ideálně na setkání spojeném se slavnostním vyhlášením, kde budou projekty představeny. Není od věci autory projektů symbolicky odměnit a motivovat tak další občany, aby své projekty přihlásili v dalších ročnících participativního rozpočtování. Neznamená to, že projekty, které neuspěly, nemohou uspět příště. I když některé projekty budou realizovány a jiné ne, užitek z participativního rozpočtování budou mít nakonec všichni. Zapojení občanů do rozhodování o směřování a rozvoji obce, nastartování dialogu mezi občany a radnicí a tvorba konstruktivní atmosféry je totiž vítězstvím pro celou obec a všechny její obyvatele.

Další články

Přejít na všechny články