Jaké překážky brání ženám v úspěchu a jak je překonat?

Jaké překážky brání ženám v úspěchu a jak je překonat?
Autorka: Aneta Zachová

Pixabay

Ženy se postupně probojovávají do vedení politických stran, parlamentů i vlád. Stále však narážejí na překážky. S jakými problémy se ambiciózní ženy vypořádávají a jak?

Sexismus

Sexismus, ať už je skrytý nebo očividný, brzdí ženy v jejich profesním rozletu. Sexuální obtěžování, nerovné pracovní prostředí a jemnější formy sexismu představují pro ženy-profesionálky obrovskou zátěž. Nejedna žena ve vedoucí pozici se setkala s tím, že ji na schůzce považovali za asistentku či sekretářku. Takový drobný omyl či přeřeknutí může představovat značnou ránu pro psychiku, zejména pokud se děje opakovaně.

Předsudky

Pokud je muž asertivní, okolí na něj často pohlíží jako na silného velitele. Pokud je ale asertivní žena, je naopak označována za agresivní či ukřičenou – neodpovídá totiž stereotypním představám. Od žen se ve veřejné sféře očekává spíše vstřícnost či péče o zájmy ostatních.

Risk je zisk?

Expertka na vyjednávání a management Mara Olekalnsová zkoumala zkušenosti žen, které se snažily dosáhnout kariérního postupu. Zjistila přitom, že ženy v jeho prosazování často váhají. Důvod? Nedostatek sebedůvěry a obavy z toho, jak bude vedení reagovat. Muži jsou při výchově vedeni k tomu, aby se nebáli riskovat, u žen je to spíše výjimkou. To se pak propisuje i do jejich kariérního růstu.

Networking jen pro muže

K pracovnímu i politickému prostředí často patří společenské aktivity, ať už formálního či neformálního charakteru. Příkladem je golf nebo večerní posezení u piva, což jsou často domény mužů. Ženy často na podobné společenské aktivity nejsou pozvány, stávají se outsiderkami, nemohou si tak vytvořit potřebné vazby, které je pak mohou v kariéře posunout dál.

Muži ve vedení firem či politických stran dominovali historicky a vytvořili si tak neformální sítě, v rámci kterých jednají o svých pracovních záležitostech. Ženské sítě na svůj rozmach teprve čekají.

Rodinné povinnosti

Ženy-profesionálky mají problémy se slaďováním pracovních a rodinných povinností, což je pak omezuje v kariérním rozvoji. Navzdory práci na plný úvazek se často starají o domácnost, děti, nemocné či starší členy rodiny.

Jaké je řešení?

Přehled hlavních bariér včetně možných řešení zpracovala ve svém loňském odborném článku St. Catherine University. Kromě problémů univerzita představila i návrhy řešení.

Programy pro ženy ve vedení

Ženám mohou pomoci speciální programy a sítě pro profesionálky. Tam mohou navázat kontakt s dalšími lidmi a sdílet své zkušenosti, včetně osvědčených postupů. Komunikací mohou ženy získat větší sebedůvěru při prosazování svého kariérního růstu, navíc si mohou vybudovat silnou komunitu a vzájemně si pomáhat.

Řešením jsou i mentorské programy nabízené zkušenými profesionály. Ti mohou ženy v kariérním růstu podpořit a poradit jim, jak se posunovat vpřed na vytoužené pozice.

Efektivní komunikace

Ženy-profesionálky se musí naučit obratně a důsledně sdělovat svým nadřízeným své cíle a přání týkající se kariérního postupu. To může zahrnovat sjednání schůzek s nadřízenými, na kterých budou diskutovat o své kariéře. Před takovým jednání by si měly ženy ujasnit, jaké mají cíle a jak jich chtějí dosáhnout.

Strategická podpora

Ženy mohou na svém kariérním růstu spolupracovat s personálním oddělení a rozvíjet ve firmách či politických stranách politiku či strategii podpory rovnosti. Klíčové je vysvětlit svému okolí, jak může být rovnost prospěšná pro celou skupinu.

Rodičovská dovolená pro oba rodiče

Rodičovská dovolená by měla být stejně dostupná pro matky i pro otce, ať už pracují na kterékoliv úrovni. Rodiče by také měli mít k dispozici systém, který zajistí péči o jejich děti v případě, že se chtějí věnovat kariéře. Rodinná dovolená nesmí vyústit ve ztrátu prémií či provizí.

Další články

Přejít na všechny články