Hlasovat a jednat v parlamentu se dá i s dítětem v náručí, ukazují matky-političky

Jytte Guteland
Autorka: Aneta Zachová

Evropský parlament

Je možné být matkou a zároveň političkou? Určitě ano. Důkazem jsou političky z celého světa, které se starají nejen o své děti, ale i voliče. Nebojí se přitom jít za hranice dosavadních zvyklostí.

Připomeňme si případ britské poslankyně Stelly Creasy. Ta loni v listopadu přivedla do Dolní sněmovny svého tříměsíčního syna a vystoupila s ním přímo na jednání. Přestože Isaac celou dobu poklidně spal v šátku na nošení dětí, jeho přítomnost v britském parlamentu vyvolala poprask. Creasy pak dokonce obdržela oficiální upozornění, že přítomnost dítěte na jednání sněmovny je v rozporu s pravidly poslanecké sněmovny.

„Parlament zřejmě vytvořil pravidlo, kvůli kterému nemohu mít u sebe své dobře vychované, tříměsíční, spící dítě, když mluvím ve sněmovně,“ uvedla Creasy poté, co obdržela upozornění, že porušila pravidla.

„Matky v ‚matce všech parlamentů‘ (matkou všech parlamentů je myšlena britská sněmovna – pozn. red.) nemají být vidět ani slyšet, zdá se…,“ dodala politička z řad labouristů.

Creasy si již dříve stěžovala na to, že britské poslankyně nemohou čerpat plnou mateřskou dovolenou a vysílat za sebe náhradníka. Političce tak nezbylo nic jiného, než na jednání přijít se svým potomkem, jedině tak totiž mohla splnit svou pracovní povinnost a hájit hlas svých voličů.

Její příběh se dostal do titulků světových médií, stejně jako kritika britské Dolní sněmovny za to, že nerespektuje potřeby matek-političek.

Velká Británie však rozhodně není jedinou zemí, která podobnou záležitost řešila. Dalším příkladem je Dánsko, kde bylo v roce 2019 jedné z poslankyň řečeno, že její malá dcera „není vítána“ v jednací místnosti. Podobnou zkušenost má i německá zákonodárkyně, která musela v roce 2018 opustit zemský parlament, protože si tam s sebou vzala teprve šestitýdenního syna.

Průkopnice jsou i za hranicemi Evropy. Americká senátorka Tammy Duckworth před čtyřmi lety poprvé hlasovala na půdě zákonodárného tělesa, a to se svým potomkem po boku. Stalo se tak jen den poté, co Senát změnil svá pravidla a umožnil poslancům a poslankyním brát si do jednací místnosti děti mladší jednoho roku, a to i v případě hlasování. „Je to skvělý pocit,“ řekla tehdy Duckworth novinářům.

A jak je na tom Česko?

Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky (PSP) drží podobnou linii jako britská Dolní sněmovna. To znamená, že děti do jednací síně nemohou.

„Poslankyně či poslanec samozřejmě může přijít do budovy Poslanecké sněmovny se svým potomkem. Všichni poslanci mají k dispozici kanceláře, kde jejich děti případně mohou být,“ vysvětlila Martina Lustigová z tiskového odboru PSP.

„Nicméně v době schůze Poslanecké sněmovny mohou do hlavního jednacího sálu pouze jasně vyjmenované osoby – kromě poslankyň a poslanců to jsou členové vlády, prezident republiky nebo určení zaměstnanci Kanceláře Poslanecké sněmovny. To určuje jednací řád Poslanecké sněmovny,“ upřesnila Lustigová.

Poslanecký sněmovna nicméně může dát rodičům k dispozici speciální místnost nedaleko jednací sálu, kde se mohou o děti postarat.

Děti mohou i do Evropského parlamentu

Evropský parlament v roce 2019 schválil směrnici, jejímž cílem je vytvořit lepší podmínky pro slaďování osobního a rodinného života. Směrnice mimo jiné říká, že členské státy EU musí oběma rodičům umožnit čerpat alespoň čtyřměsíční rodičovskou dovolenou.

Sám Evropský parlament přitom má co dohánět. Jeho členové a členky totiž nemohou za sebe po narození dítěte vyslat náhradu. Upozorňuje na to například liberální europoslankyně Samira Rafaela, která volá po změně pravidel tak, aby mateřství nepředstavovalo překážku při výkonu poslanecké funkce.

„V Evropě 21. století by ženy měly mít možnost plně se zapojit do politiky bez jakýchkoli překážek. Neměly by přehodnocovat své rozhodnutí kandidovat do Evropského parlamentu jen proto, že nemohou nastoupit na mateřskou dovolenou s řádnou náhradou,“ uvedla Rafaela, která na problém upozornila před dvěma lety v dopise adresovaném institucím EU, pod který se podepsala celá řada dalších europoslanců.

Evropský parlament byl rovněž svědky toho, jak některé matky-političky musí zvládat své pracovní i rodičovské povinnosti naráz. V roce 2017 se švédská sociální demokratka Jytte Guteland rozhodla vzít své malé dítě na hlasování plenárního zasedání, a dokonce s ním zvládla i absolvovat projev. I ona tehdy upozornila, že jako matka nemá jinou možnost, nevztahuje se na ní totiž řádná mateřská dovolená.

„Děti poslanců a poslankyň Evropského parlamentu mají povolen vstup do prostor Parlamentu,“ objasnilo tiskové oddělení Evropského parlamentu. Europarlament pak rodičům nabízí místa v jeslích, které zřizuje přímo tato evropská instituce. Do jeslí mohou děti od tří měsíců věku, může se přitom jednat i o potomky úředníků, asistentů a dalších pracovníků. Kromě toho nabízí Evropský parlament matkám speciální místnost, kde mohou své děti kojit. K dispozici je jim pochopitelně i europoslanecká kancelář, kterou si mohou rodiče přizpůsobit svým potřebám.

Další články

Přejít na všechny články