Evropská unie odmítá násilí na ženách

Evropská unie odmítá násilí na ženách

pexels.com

Mezi celosvětově nejčastější a nejrozšířenější formu porušování lidských práv patří násilí páchané na ženách. Členské státy Evropské unie dlouhodobě spolupracují v oblasti prevence a potírání násilí na ženách a dívkách, ochraně obětí a postihování pachatelů. Jejich spolupráce se dotýká různých oblastí s cílem potírání genderově podmíněného násilí, zajištění ochrany obětí a potrestání pachatelů. Jak velký problém je tedy násilí páchané na ženách a co s ním dělat?

Čísla hovoří jasně

Každá třetí žena zažila fyzické nebo sexuální násilí a každá druhá žena se setkala se sexuálním obtěžováním. Už tak alarmující počty byly ještě navýšeny v průběhu pandemie COVID-19. Během té se podle statistik a dostupných informací v některých zemích navýšil počet telefonátů na linky pomoci pro oběti domácího násilí na pětinásobek. 

Nejde ale jen o domácí násilí. Věděli jste, že přibližně třetina případů sexuálního obtěžování se odehrává v práci?

Aby toho nebylo málo, stoupá i počet obětí násilí na internetu a kyberšikany. Oběťmi jsou zejména veřejně známé ženy, například političky či novinářky.

Pokud jsou pro vás čísla zajímavá, podívejte se na tento průzkum.

Evropská unie zavádí nová pravidla

Právo žen na život bez násilí je zakotveno v Úmluvě o odstranění všech forem diskriminace žen z roku 1979 a nebo v Deklaraci OSN o odstranění násilí páchaného na ženách z roku 1993. Pořád to ale nestačí.

Dne 8. března 2022 byla Evropskou komisí navržena nová směrnice týkající se potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Cílem návrhu je zajištění minimální úrovně ochrany před těmito činy v celé Evropské unii a kriminalizace řady trestných činů, jakými jsou například mrzačení ženských pohlavních orgánů nebo kybernetické násilí. Směrnice zajistí obětem přístup ke spravedlnosti, přístup k bezplatným linkám pomoci a krizovým centrům pro oběti znásilnění nebo právo požadovat odškodnění. 

V čem směrnice pomůže? Zajistí, aby některé trestné činy byly klasifikovány jako trestné činy, a to v celé Evropské unii. Jedná se například o kybernetické pronásledování či obtěžování, kybernetické podněcování k násilí či nenávisti, sdílení intimních snímků bez souhlasu nebo již zmíněné mrzačení ženských pohlavních orgánů. 

Istanbulská úmluva přichází

A co vlastně obsahuje? Jedná se o úmluvu rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí a také o první mezinárodní úmluvu, která obsahuje definici genderu. Vstoupila v platnost již v dubnu 2014. V únoru 2023 Rada EU požádala Evropský parlament o souhlas s přijetím rozhodnutí o uzavření úmluvy jménem Evropské unie a dne 1. 7. 2023 přijala rozhodnutí o přistoupení EU k Istanbulské úmluvě. 

Tato úmluva kriminalizuje trestné činy, jakými jsou mrzačení ženských pohlavních orgánů, vynucený sňatek, stalking, násilný potrat nebo násilná sterilizace, uznává násilí na ženách jako porušování lidských práv a formu diskriminace a stanoví odpovědnost států v případě, že na tuto formu násilí odpovídajícím způsobem nereagují.

V úmluvě se dočteme také o opatřeních pro prevenci tohoto násilí a ochrany a podpory obětí. Mezi ty řadí třeba shromažďování údajů a zvyšování informovanosti, právní opatření pro kriminalizaci násilí a poskytování podpůrných služeb. 

Genderová rovnost přichází?

Již před třemi lety přijala Evropská komise Strategii pro genderovou rovnost na období 2020–2025. Ve strategii nalezneme soubor opatření k ukončení násilí na ženách a domácího násilí. Ta jsou zaměřena na předcházení genderově podmíněnému násilí a boji proti němu, podporu a ochranu oběti a přijetí odpovědnosti ze strany pachatele.

V rámci strategie byl už v roce 2021 předložen návrh závazných opatření týkajících se transparentnosti odměňování. V roce 2022 pak přijala Evropská komise nový celounijní návrh směrnice o boji proti násilí páchanému na ženách a domácímu násilí a po desetiletém jednání také  směrnici o genderové vyváženosti v řídících a dozorčích orgánech společností.

Součástí strategie je také kampaň zpochybňující genderové stereotypy, která byla zahájena v březnu letošního roku a zaměřuje na genderové stereotypy, s nimiž je pohlíženo na muže a ženy v různých životních situacích, ať už je to výběr povolání, rozdělení péče o rodinu či rozhodování. 

Další články

Přejít na všechny články