Důvodem mé kandidatury do Poslanecké sněmovny byla změna ve vedení republiky a to se podařilo, říká poslankyně Milada Voborská

Důvodem mé kandidatury do Poslanecké sněmovny byla změna ve vedení republiky a to se podařilo, říká poslankyně Milada Voborská

archiv Milady Voborské

Jaká očekávání mají ženy při vstupu do Poslanecké sněmovny? Z čeho mají radost a jakým překážkám čelí?

Na to jsme se zeptali hned několika poslankyň. Tentokrát nám odpovídala Milada Voborská.

 

Čemu jste se věnovala před nástupem do funkce poslankyně?

Byla jsem starostkou městské části Praha-Satalice.

Naplnila se vaše očekávání, se kterými jste do dolní komory parlamentu vstupovala?

Nejsme ani v polovině volebního období, takže to prozatím nemohu objektivně hodnotit. Ale důvodem mé kandidatury do Poslanecké sněmovny byla primárně změna ve vedení republiky a to se podařilo.

Co vás v Poslanecké sněmovně nejvíce překvapilo, ať už příjemně nebo nepříjemně? 

Nemile mě překvapila atmosféra na plénu Sněmovny, konkrétně chování a jednání opozice. Pozitivním opakem je náš poslanecký klub, který je tvořen kolegyněmi a kolegy s velmi podobnou životní zkušeností a obdobným přístupem k řešení problémů.

Co se změnilo pro vaši rodinu s vaším nástupem do funkce? A co se změnilo pro vás?

Nikdy jsem neměla ve svém životě takový chaos, jako tomu bylo v začátcích práce poslankyně. Nyní už se situace trochu stabilizovala, ale nepředvídatelnost začátku a konce jednání a nemožnost jakkoli plánovat svůj čas v době zasedání Sněmovny bylo něco, co jsem nezažila. 

Jakým překážkám čelí ženy, které se angažují ve vysoké politice?

Je to časově náročná profese, takže musí počítat s velkou flexibilitou. Já osobně si neumím představit, jak bych tuto práci vykonávala, pokud bych měla malé děti.

Z čeho máte ve své funkci největší radost?

Jsem ráda, že parlamentní většinu v tuto chvíli tvoří tradiční, nepopulistické strany a hnutí. I přes komplikované dohadování a hledání kompromisů.

Co byste vzkázala ženám, které uvažují o kandidatuře do Poslanecké sněmovny?

Určitě bych je podpořila, protože jejich přístup i pohled je pro naši společnost důležitý. Jen je potřeba počítat s tím, že je to náročné na čas a organizaci, protože termíny některých jednání zkrátka neovlivníte.

Další články

Přejít na všechny články