Cesta do komunální politiky: jak poznat střet zájmů?

Cesta do komunální politiky: jak poznat střet zájmů?

Pixabay

Stala jste se zastupitelkou? Pak jistě víte, že jste odpovědná za řádný výkon svého mandátu a za plnění povinností s ním spojených, což není jen účast na jednáních zastupitelstva obce. 

Funkce zastupitelky je rozmanitá a není oddělena od vašeho běžného života, leckdy s ním souvisí více, než si vůbec umíme představit. Zastupitelky a zastupitelé, zejména ti neuvolnění, velmi často vedle práce v zastupitelstvu vykonávají svá dosavadní zaměstnání, což není samo o sobě problém. Problém může nastat v případě, že se váš osobní a pracovní život protne s tím politickým. V praxi se může stát, že zastupitelstvo bude rozhodovat o záležitostech, které nějakým způsobem souvisejí s vašimi soukromými zájmy. Pokud například vaše firma, ve které jste jednatelkou, bude provádět určité práce pro obec, v níž jste zastupitelkou, je otázka střetu zájmů zcela na místě. 

Význam pojmu „střet zájmů” se dá vyložit několika způsoby a právní úprava této oblasti je obsažena v několika různých právních předpisech. Jak tedy pojmu porozumět? V obecné rovině se jedná o konflikt mezi veřejným a osobním zájmem. Pokud jste zastupitelkou hájící veřejný zájem, měla byste ho za každých okolností upřednostnit před zájmy osobními. 

Jak to uděláte? Na to existuje jednoduchá rada: zdržet se jakéhokoli jednání či hlasování, při kterém mohou vaše osobní zájmy ovlivnit výkon vaší funkce. Jedná se o nejúčinnější pojistku, abyste nebyla ze střetu zájmů nařčena. 

 

Zákon o střetu zájmů

Podle zákona o střetu zájmů můžeme za osobní zájem označit takový zájem, který “přináší veřejnému funkcionáři, osobě blízké veřejného funkcionáře, právnické osobě ovládané veřejným funkcionářem nebo osobou blízkou veřejného funkcionáře zvýšení majetku, majetkového nebo jiného prospěchu, zamezení vzniku případného snížení majetkového nebo jiného prospěchu nebo jinou výhodu; to neplatí, jde-li jinak o prospěch nebo zájem obecně zřejmý ve vztahu k neomezenému okruhu adresátů.”  

Zastupitelka (či jiný veřejný funkcionář) tak nesmí využít svého postavení k tomu, aby prosadila svůj zájem, jako je například získání majetku nebo nějaké výhody pro sebe či jinou osobu.  Využívat byste neměla ani informace získané při výkonu své funkce, tedy například informace, které zazní na uzavřených jednáních.

Pokud jste zastupitelkou a zároveň máte nějaké zaměstnání či podnikání, zcela jistě byste se neměla odvolávat na svou funkci v záležitostech, které s vašimi zájmy souvisejí. Myslíte, že se váš produkt bude lépe prodávat, pokud si společně s ním dáte na billboard svůj obličej a svou veřejnou funkci? Možná bude, ale je to nezákonné. Váš veřejně známý obličej či jméno může být značkou, po které budou firmy prahnout za účelem marketingu, nicméně k tomu nemůžete svolit, už vůbec ne za úplatu nebo nějakou jinou výhodu. 

 

Oznámení o osobním zájmu

Pokud byste se do střetu zájmů mohla byť jen teoreticky dostat, vždy je dobré podat oznámení o osobním zájmu. Jako zastupitelka tak při projednávání dané věci jednoduše vyložte karty na stůl. Mohla by vám projednávaná věc přinést nějakou výhodu, ať už peněžní nebo jinou? Mohla by vám přinést újmu? Máte na dané věci osobní zájem? Řekněte to! Pokud tak neučiníte, můžete dostat pokutu až do výše 50 000 korun, o jejímž uložení rozhoduje příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností.

 

Zákon, který není pro všechny?

Zákon o střetu zájmů se vztahuje na uvolněné zastupitele a dále na starosty, místostarosty a členy rady obce. To ale neznamená, že neuvolnění zastupitelé ho řešit nemusí, znamená to pouze, že jejich střet zájmů řeší jiný zákon. Střet zájmů totiž upravuje i zákon o obcích, ve kterém je uvedeno, že “člen zastupitelstva obce, u něhož skutečnosti nasvědčují, že by jeho podíl na projednávání a rozhodování určité záležitosti v orgánech obce mohl znamenat výhodu nebo škodu pro něj samotného nebo osobu blízkou, pro fyzickou nebo právnickou osobu, kterou zastupuje na základě zákona nebo plné moci, je povinen sdělit tuto skutečnost před zahájením jednání orgánu obce, který má danou záležitost projednávat.” Oznamovací povinnosti tak neunikne žádná zastupitelka či zastupitel. Jediný rozdíl je v sankcích, které zákon o obcích neuvádí. Pokud vám tedy může vzniknout výhoda či škoda, musíte danou skutečnost vždy oznámit dopředu.

 

Vyloučí vás oznámení o osobním zájmu z hlasování? 

Ne, nikdo vás z hlasování vyloučit nemůže. Tedy až na vás. Je tak na vaší politické zodpovědnosti, zda se hlasování budete účastnit nebo se ho zdržíte. Pro klid vaší duše doporučujeme druhou možnost. Pokud se do hlasování nezapojíte, nikdo vás nemůže zpětně obvinit, že jste ho ovlivnila. 

 

Je to střet zájmů, nebo není?

To je někdy velmi složitá otázka, odpověď na ni ale pravděpodobně znáte nejlépe vy sama. Pokud si nejste jistá, vždy je nejlepší naplnit oznamovací povinnost. Při navazujícím hlasování pak zvažte etickou stránku věci a také možné důsledky plynoucí z vašeho případného hlasování.

 

(Ne)slučitelnost funkcí

Střet zájmů je někdy možné chápat také jako kolizi mezi výkonem práce zastupitelky a vašeho povolání. Základní ustanovení o neslučitelnosti funkcí je možné nalézt ve volebním zákoně. Na základě tohoto zákona není možné vykonávat funkci zastupitelky, pokud jste zároveň zaměstnankyní obce na obecním úřadu, krajském nebo finančním úřadu. V praxi je ale někdy poměrně složité jednoznačně určit, zda jde skutečně o zákonem popsanou neslučitelnost funkcí. Vždy je nutné vzít v úvahu obsah vaší pracovní činnosti a jeho možnou provázanost s výkonem mandátu. Na menší obci, kde dělají zaměstnanci úřadu „tak nějak všechno“, se pravděpodobně o střet zájmů jednat bude.

 

Čisté svědomí, čistý štít

S vaším vstupem do politiky by se mělo pojit rozhodnutí upřednostnit veřejné zájmy před těmi osobními. Občané, kteří vás podpořili ve volbách, jistě ocení, že jste tu pro ně, a ne pro svůj osobní prospěch. Pokud bude u všech zastupitelů na prvním místě zájem veřejný, bude vaše obec pro své obyvatele určitě lepším místem k životu.

 

Další články

Přejít na všechny články