Cesta do komunální politiky: dobrá samospráva

Cesta do komunální politiky: dobrá samospráva

iStock

Co je dobrá samospráva?

Pokud jste se stala komunální zastupitelkou, je velmi pravděpodobné, že vám záleží na tom, abyste svou funkci vykonávala dobře a zodpovědně. „Dobrá samospráva“ je možná jen neurčitý právní pojem, na vás ale je, abyste mu dala obsah. Jak? Přece svou prací pro obec a její občany a občanky. 

Zastupitelstvo obce je vrcholným orgánem místní samosprávy. Celá činnost zastupitelstva se opírá o právní řád České republiky, což je uspořádaný soubor všech právních norem platných na našem území. Vyplývá z něj i princip dobré veřejné správy, ať už se jedná o státní správu či samosprávu. Dobrá veřejná správa je ve své podstatě způsob chování orgánů veřejné správy, který by měl mít určitý standard, zejména s ohledem na spravedlnost, slušnost a morálku. Jak tedy poskytnout občanům dobrou samosprávu?

Nebát se a nekrást

Veřejná správa na obecním úřadě neznamená jen vydávání povolení nebo rozhodování o přestupcích proti veřejnému soužití. Patří do ní i úkony samosprávné, tedy jakákoli rozhodnutí orgánů obce, například hlasování zastupitelstva. Ta by měla být vždy v souladu s právním řádem i principy dobré veřejné správy. 

Každá zastupitelka by vždy měla jednat tak, aby dodržovala zákony a žádným způsobem nezneužívala svou pravomoc. Úkolem zastupitelky je chránit veřejný zájem, který by vždy měla stavět před svůj vlastní. Veřejná správa je služba veřejnosti, proto by měla být vstřícná, nestranná a otevřená, je tu přece pro lidi.

Dobrá samospráva v praxi

Praktickým projevem vstřícné a otevřené samosprávy je důraz na transparenci. Ta se může týkat například úkonů zastupitelstva či rady obce. Nejde však jen o zveřejňování přijetých usnesení, důležitý je i proces, který předcházel zveřejněnému výsledku. Zasedání rady obce jsou sice ze zákona neveřejná, ale rozhodnutím rady jim velmi často předchází odborná diskuze v komisích, které si rada zřizuje a které dodávají radě podklady. Tento proces by měl vždy být transparentní a přezkoumatelný, čímž děláte nejen službu občanům, ale také chráníte sama sebe. 

Dalším příkladem dobré samosprávy je vstřícnost úřadu, která se odráží v jeho maximální pracovní době. Můžete namítnout, že úřední dny bývají v pondělí, ve středu a v pátek a je tomu tak od nepaměti. Časy se ale, bohudík, mění. Na některých úřadech se tak obyvatelé mohou objednat prostřednictvím elektronického formuláře dle svých časových preferencí. Další možností je využití efektivních nástrojů při komunikaci, například oznámení o vyřízeném podání prostřednictvím e-mailu nebo sms zprávy. Pokud to na vašem úřadě není možné, jako zastupitelka máte jedinečnou šanci to změnit. 

Komunikace s veřejností

Každý, kdo usiluje o křeslo v zastupitelstvu, si prošel jistou formou kampaně, která velmi pravděpodobně stála i na kontaktu s voliči. Ten by neměl ustat ani po vašem zvolení. Pokud chcete být dobrou zastupitelkou, naslouchejte hlasu veřejnosti, zjišťujte, co lidi ve vaší obci trápí a jaké mají problémy. Nejlepší zpětnou vazbou na vaši práci jsou debaty s občany, které by měla radnice pravidelně pořádat. Tématem takové debaty může být například program rozvoje města, výstavba a opravy, ale i činnost odborů. 

Veřejnost má právo se vyjadřovat k záležitostem, které se jí bezprostředně týkají, a stanovuje svým zvoleným zástupcům cíle. Zastupitelé pak hledají nejvhodnější cesty, jak těchto cílů dosáhnout. Probíhá ve vaší obci diskuze s občany jen tak, že vás při setkání na ulici osloví se svým problémem? Zakomponujte debaty s občany do činnosti radnice.

Kompetence

Obecní úřad není jen budova, jedná se zejména o kolektiv lidí, kterým byly dány pravomoci a odpovědnost, a předpokládá se, že by měli mít jisté kompetence. Pracujte tedy na sobě, studujte a získávejte potřebné povědomí o záležitostech, o kterých rozhodujete. Rozhodovat se správně znamená rozhodovat se na základě dat, umění správně zhodnotit stav věcí a zachování objektivity.  

Na mnoha úřadech je možné projít souborem školení pro výkon funkce, které vám pomohou v začátcích. Pokud nic takového u vás není, určitě nepodceňujte samostudium. Zastupitelstva mají poměrně vysokou míru autonomie, se kterou se ale pojí i vysoká míra odpovědnosti, je tedy na místě nepodcenit přípravu a během výkonu mandátu neusnout na vavřínech.

Etický kodex

Je již poměrně běžnou praxí, že obce mají etické kodexy zastupitelů, kterými nastavují mantinely jejich chování. Zastupitelé se tak při výkonu mandátu neřídí jen právními předpisy, ale také morálními zásadami. 

Je nasnadě, že zastupitel by měl dodržovat elementární pravidla slušného chování nebo že by se měl účastnit jednání zastupitelstva. Nad to by ale vždy měl hájit veřejný zájem a vykonávat svou funkci v souladu s potřebami a zájmy občanů. Měl by se rozhodovat informovaně, objektivně a kvalifikovaně. Dle principů dobré samosprávy by měl zastupitel také předcházet střetu zájmů a případně ho ohlásit (link na předchozí článek), neustále si rozšiřovat znalosti týkající se problematiky veřejné správy nebo například uzpůsobit svou komunikaci výkonu funkce. 

Komunální mafie je minulostí

Zastupitelé či zastupitelky by samozřejmě neměli přijímat úplatky jakéhokoli druhu. Je naprosto v pořádku, pokud vám soused přinese švestičky ze zahrádky, v pořádku už ale není, pokud za to bude chtít vaší spolupráci při rozhodování o věcech, které se ho dotýkají. Dobrá zastupitelka nezneužívá své moci, stejně jako nezneužívá informací, které získá při výkonu mandátu. Smutnou praxí je i přijímání opatření, která zastupitele či jiné jednotlivce a skupiny v budoucnu nějakým způsobem zvýhodní. Nezapomínejme na objektivitu a nestrannost, kterou by měl oplývat každý zvolený zástupce. 

Za žádných okolností se nevyplatí slibovat něco někomu na oplátku. Můžete se tak velmi rychle dostat do situace, ve které budete muset někoho zvýhodnit, nebo do situace, kdy skrze vás budou prosazovat zájem různé druhy firem či jednotlivců, a to na úkor obce a veřejného zájmu. Nemusí jít nutně o záměr, stačí jistá dávka naivity a problém je tu. Opatrnost je tedy vždy na místě.

Světlá budoucnost (nejen komunální) politiky záleží do velké míry na každém jednotlivci, který do ní vstupuje, tedy i na vás. Dobrá samospráva není nic jiného než soubor dobrých lidí, kteří ji vytvářejí. Buďte jednou z nich!

Další články

Přejít na všechny články